România a dat drumul vaccinării împotriva COVID-19 cu a treia doză, pentru persoanele care s-au vaccinat complet în urmă cu şase luni sau mai mult.

Reacţii adverse mai multe după a treia doză? Valeriu Gheorghiţă dezvăluie adevărul

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV (Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19), e explicat ce reacţii adverse pot apărea după momentul vaccinării cu această doză de rapel.

Cele mai multe date la nivel internaţional privind vaccinarea cu a treia doză provin din Israel, indică Valeriu Gheorghiţă.

“Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate.

Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%.

Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel”, a declarat medicul, marţi seara, pentru Antena 3.

Valeriu Gheorghiţă: Concluzia este cât se poate de clară

Valeriu Gheorghiţă spune că nu există o frecvenţă şi o intensitate mai mare a reacţiilor adverse pentru doza cu numărul 3, potrivit datelor venite din Israel, ci chiar dimpotrivă, “frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată”.

“Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări.

Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze.

Practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin