Vaccinarea cu cea de-a patra doză nu este necesară. Valeriu Gheorghiță: Datele nu justifică

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că, la momentul actual, nu există încă date care să justifice cea de-a patra doză de vaccin, dar chiar după prima schemă, vaccinurile actuale oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron.

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul militar a menţionat că „expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane”.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Israel a decis deja vaccinarea cu a patra doză

Pe de altă parte, Israelul are o părere diferită și a decis ca toți cetățenii cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani să se poată vaccina cu a patra doză. De asemenea, adulții sub 60 de ani cu afecțiuni medicale, îngrijitorii lor, dar și orice persoană peste 18 ani cu un risc semnificativ de expunere la COVID-19 se pot vaccina cu a patra doză.

Ministerul israelian al Sănătății a aprobat măsura, care nu a îndeplinit o recomandare de marți a unui grup de experți din minister de a oferi, așa-numita, a doua injecție de rapel tuturor adulților, potrivit informațiilor transmise într-o declarație oficială.

Amintim că Israelul a început în această lună să ofere doza patru de vaccin persoanelor de peste 60 de ani, pe măsură ce infecțiile cu varianta Omicron au crescut substanțial, cu condiția ca cel puțin cinci luni să fi trecut de când au primit doza booster.