Cursul valutar BNR

Piața valutară din țara noastră rămâne, și în această săptămână, aliniată cu piețele internaționale, unde dolarul american a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani față de moneda euro. În România, însă, dolarul a început să se aprecieze ușor.

Moneda euro, dolarul american și lira sterlină au înregistrat creșteri la finalul săptămânii, conform datelor publicate vineri, 25 aprilie, de Banca Națională a României (BNR). În schimb, francul elvețian s-a depreciat față de leu. Totodată, prețul gramului de aur a scăzut.

Iată cotațiile Băncii Naționale a României pentru vineri, 25 aprilie 2025:

  • Euro: 4.9774 lei (+0.0002)
  • Dolarul american: 4.3833 lei (+0.0099)
  • Lira sterlină: 5.8304 lei (+0.0125)
  • Francul elvețian: 5.2813 lei (-0.0175)
  • Gramul de aur: 464.4611 lei (-3.7970)

În zilele de sâmbătă și duminică, fiind considerate zile nebancare, Banca Națională a României nu publică cursul valutar. Totuși, este foarte interesant de observat evoluția prețului gramului de aur, care continuă să stabilească noi recorduri și se apropie de valoarea de 470 de lei per gram. Cotațiile principalelor valute europene vor fi actualizate zilnic, după ora 13:00, în momentul în care BNR publică valorile oficiale pentru ziua respectivă.

„Pe fondul riscului de recesiune şi a incertitudinii din economie, indicatorul de încredere, şi în special componenta de condiţii curente au continuat să se reducă. Consistente cu această evoluţie sunt reducerea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul curent precum şi majorarea anticipaţiilor privind deficitul bugetar”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte al Asociaţiei CFA România, într-un comunicat.

Cum va evolua cursul euro/leu

Referitor la cursul de schimb euro/leu, mai mult de 94% dintre participanți prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul anticipează o stagnare a cursului. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru perioada de 6 luni este de 5,0306 lei pentru un euro, iar pentru perioada de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,1015 lei pentru un euro (conform cursului BNR euro/leu).

Cum vor evolua prețurile locuințelor și deficitul bugetului de stat

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale din orașe, 39% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 50% se așteaptă la o scădere. De asemenea, 72% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 28% le consideră corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat estimat pentru anul 2025 a crescut față de prognoza anterioară, ajungând la o valoare medie anticipată de 7,4% din PIB. În același timp, prognoza de creștere economică pentru 2025 a scăzut față de estimările anterioare, atingând o valoare medie de 1,1%.

Datoria publică, exprimată ca procent din PIB, este estimată să crească la 59% în următoarele 12 luni.

Sondajul, realizat lunar de Asociația CFA România de mai bine de 13 ani, reprezintă un instrument prin care organizația dorește să măsoare anticipațiile analiștilor financiari cu privire la evoluția economică a României pe o perioadă de un an. Acesta se desfășoară în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România, precum și candidați pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică variază între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere totală în economia României) și este calculat pe baza a șase întrebări referitoare la: condițiile curente (mediul de afaceri și piața muncii); așteptările pentru următoarele 12 luni privind: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel economic și schimbările în averea personală la nivel economic.

Pe lângă întrebările utilizate pentru calcularea Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul mai evaluează și previziunile pentru următoarele 12 luni privind rata inflației, ratele dobânzilor, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.