Potrivit ultimelor informații, joi, CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, se arată în minuta deciziei.

În ceea ce privește prevederile legii, aceastsă lege prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

De cealaltă parte, potrivit preşedintelui, din redactare nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora, iar prin eliminarea sintagmei „cel puţin o dată pe semestru” textul a devenit neclar.

Care sunt nemulțumirile președintelui

De asemenea,  șeful statului este de părere că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educație sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Totodată, este neclar și momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare.

În luna iunie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a contestat la CCR legea adoptată de Parlament prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de “educație sexuală” în “educație sanitară”.

Legislația privind educația sexuală în școli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, după ce un amendament susținut de parlamentari PSD și PNL a fost introdus într-un proiect de lege privind drepturile copiilor.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește “educație sexuală”, ci “educație sanitară”, iar predarea este făcută doar cu acordul părinților.