Curtea Constituţională a României dezbate, joi, o sesizarea a Guvernului care vizează milioane de români. Decizie pe care ar urma să o ia judecătorii este crucială, mai ales pentru că se referă la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Deputații au respins, în urmă cu o lună, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii. Camera Deputaților era for decizional în acest caz.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel:

„majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu s-a declarat revoltat de această decizie a Guvernului de a ataca la CCR legea care respinge creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii și care înseamnă, de fapt, dublarea alocațiilor.

Într-o postare pe pagina de facebook, Ciolacu a numit Guvernul a fi ”incompetent” având în vedere gestionarea situației din România. Liderul PSD a subliniat faptul că deschiderea școlilor a fost făcută în ”bătaie de joc”, iar acum Guvernul se luptă din nou pentru a nu dubla alocațiile.

„Dar chiar nu vă crapă obrazul de rușine?! Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor! Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.

Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională”, scrie Ciolacu pe Facebook.