Anunțul momentului despre vaccinurile anti-COVID! Cât de eficiente sunt împotriva tulpinii Omicron? Un cunoscut cercetător a spus tot

Într-o declarație la B1 TV, cercetătorul Octavian Jurma a declarat că ultimele date despre tulpina Omicron arată că aceasta este cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală, față de tulpina Delta.

„Momentan știm că e extrem de infecțioasă. Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât Delta pentru cei trecuți prin boală. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemănător celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de două luni, lucru care e atipic. În general durează cam șase luni până când scade suficient imunitatea după boală / vaccinare, așa încât să fie un val.

Faptul că această tulpină a produs un val de infectări așa mare după Delta a fost un prim mare motiv de alarmă.

Apoi analiza tehnică a mutațiilor pe care le are această variantă a stârnit un val de îngrijorare fără precedent. Nici Delta nu a galvanizat așa tare comunitatea medicală cum a îngrijorat Omicron”, a declarat Jurma.

Vaccinurile prezente pe piață sunt eficiente, dar gradul de eficiență nu este destul de ridicat

De asemenea, cercetătorul Octavian Jurma a declarat că specialiștii încearcă să descopere dacă noua tulpină este mai contagioasă în rândul celor trecuți prin boală, decât în rândul celor vaccinați.

Pe de altă parte, Octavian Jurma a spus că, având în vedere că majoritatea pacienților infectați cu noua tulpină și spitalizați în Africa de Sud sunt nevaccinați, asta înseamnă că vaccinurile existente au un grad de protecție vaccinală ”relativ bună”.

„Întrebarea stârnește îngrijorare. Dacă ocolește așa mult imunitatea naturală, că Africa de Sud e o țară la fel de puțin vaccinată ca România, atunci ce se întâmplă în țările cu rată mare de vaccinare? Cât de mare protecție e vaccinarea? Avem prime informații că și în Africa de Sud majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați, deci se pare că există un grad de protecție vaccinală relativ bună, dar nu suficient de bună să oprească această variantă să disloce varianta Delta, care e acum dominantă. Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha”, a mai afirmat Octavian Jurma.

Cercetătorul mai spune că există un motiv major de îngrijorare, unul teoretic, care provine de la faptul că varianta Omicron a acumulat mutații de la variantele de coronavirus Alpha, Beta, Gama și Delta.

„Mai apar și niște mutații care au fost studiate doar în laborator, adică mutații teoretice care ar putea ocoli aproape complet vaccinul. Acesta e motivul major de îngrijorare, unul teoretic (…) Omicron abia începe să circule. Delta și Delta Plus, inclusiv pentru România, sunt un pericol iminent pentru care ne vaccinăm. Omicron e puțin probabil că va putea ocoli complet protecția dată de vaccin, pentru că vaccinul e țintit specific pe această cheie cu care virusul intră în celulă. Deci e puțin probabil că Omicron va ocoli complet vaccinarea mai ales la cei vaccinați după boală sau cei care-și fac boosterul.

S-ar putea să descoperim că există o rată mai scăzută a eficienței vaccinurilor”, a mai declarat cercetătorul Octavian Jurma.

Șansele ca tulpina Omicron să anuleze complet eficacitatea vaccinurilor sunt mici

Simona Ruță, profesor universitar, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a vorbit și ea despre eficacitatea vaccinurilor existente împotriva noii tulpini.

Aceasta spune că, indiferent de cât de virulentă va fi această variantă, este puțin probabil ca imunitatea dată de vaccinare sau de trecerea prin boală să nu aibă niciun efect.

„Mă îndoiesc că este posibil să se anuleze complet eficacitatea vaccinurilor. E adevărat că această variantă are o serie de mutații care produc îngrijorare din punct de vedere al capacității de evadare de sub recunoașterea sistemului imun. Este posibil să fie mai prost neutralizată și de imunitatea de după infecție, și de imunitatea de după vaccinare, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există un răspuns imun celular care este activ și este puțin afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante”, a declarat, luni, la Digi24, profesorul universitar Simona Ruță.