Joe Biden îi îndeamnă pe americani să nu se panicheze. Mesajul președintelui SUA despre tulpina Omicron

„Sunt motive de îngrijorare în faţa acestei noi variante, însă nu sunt motive de panică”, a spus preşedintele american, Joe Biden, într-un discurs susţinut de la Casa Albă.

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, Joe Biden i-a îndemnat pe americani să se vaccineze, inclusiv cu doza booster, şi să poarte mască sanitară în interior, estimând că „mai devreme sau mai târziu” această nouă variantă va ajunge şi în SUA.

De asemenea, preşedintele american a declarat că nu preconizează ”în acest stadiu” noi restricţii pentru călătoriile internaţionale, nici măsuri de carantină în SUA în faţa Omicron.

„Nu anticipez aceasta în acest stadiu”, a spus el, întrebat despre restricţii suplimentare, în condiţiile în care SUA şi-au închis deja frontierele în faţa călătorilor din opt ţări ale Africii Australe.

Joe Biden a mai declarat că „dacă oamenii s-au vaccinat şi poartă mască, nu este nevoie de lockdown”.

Întrebat despre o eventuală obligativitate a vaccinării sau testării pentru a putea călători cu avionul în interiorul SUA, preşedintele democrat a spus: „În acest stadiu, aceasta nu este o recomandare” a comunităţii ştiinţifice.

Strategia americană împotriva coronavirusului nu va presupune un lockdown

Joe Biden a adăugat că va prezenta joi o strategie detaliată de luptă contra COVID-19 în timpul iernii, „nu cu închideri sau carantine, ci amplificând vaccinarea, rapelurile, testele”.

Lista ţărilor unde au fost detectate cazuri de contaminare cu Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după ce primele cazuri au fost reperate în Africa Australă în noiembrie, ceea ce a determinat numeroase state să-şi suspende călătoriile spre această regiune şi să instituie restricţii preventive

Miniştrii Sănătăţii din G7 cer o acţiune urgentă

Miniştrii Sănătăţii din statele membre G7 au avertizat luni, 29 noiembrie, că noua variantă Omicron este „extrem de transmisibilă”. Din acest motiv, spun ei, este nevoie de „acțiune urgentă”.

Declarația respectivă a fost făcută la finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de către Guvernul din Marea Britanie, care deţine preşedinţia rotativă a organizației, conform afp.com

„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante extrem de transmisibile a COVID-19, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis miniştrii din G7 într-un comunicat comun.

Membrii G7 se angajează să continue să acţioneze în colaborare strânsă cu OMS

Totodată, membrii G7 se angajează „să continue să acţioneze în colaborare strânsă cu OMS şi partenerii internaţionali în vederea împărtăşirii informaţiilor şi supravegherii omicron. Miniştrii s-au angajat să se reunească din nou în decembrie”.

Această declaraţie intervine în contextul în care varianta omicron a fost depistată în mai multe ţări şi mai ales în Europa – între alte ţări în Olanda, unde s-au identificat 14 cazuri, dar şi în Germania, Italia şi Regatul Unit.

OMS spune că Omicron prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat că noua tulpină Covid-19, de proveniență africană, stârnește numeroase incertitudini legate de cât de periculoasă ar putea fi această nouă variantă pentru organismul uman, dar și cât de molipsitoare ar putea fi.

De la descoperirea sa până în momentul actual, tulpina Omicron nu a cauzat nicio pierdere umană.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni. OMS recomandă autorităților sanitare din întreaga lume implementarea unor restricții noi pentru împiedicarea răspândirii noii tulpini Covid-19.