Românii au posibilitatea, începând cu 2013, să își facă un cont online pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), prin intermediul căruia pot afla ce stagiu de cotizare au realizat la sistemul asigurărilor sociale până acum şi pot să verifice dacă angajatorii pentru care au lucrat până acum le-au şi plătit, pe toată durata derulării contractului de muncă, contribuţia la pensie, reţinută din salariu.

Cu toate acestea, din lipsă de informare sau dezinteres, doar 63.000 de contribuabili au făcut acest lucru, majoritatea lor aflându-se în București, Dolj și Mureș, informează economica.net.

Un cont pe site-ul CNPP oferă posibilitatea de a vedea, în timp real, date din carnetul de muncă, stagiile anuale şi lunare de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001 (câte puncte au fost realizate la pensie, până acum), informații din declarațiile D112 depuse de angajatori – contribuţia de asigurări sociale (CAS) virată şi venitul pentru care s-a plătit CAS, precum și informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii.

Conform CNPP, cei care și-au făcut cont online pe site-ul instituției sunt din Bucureşti (7.249 de oameni), Dolj (3.656 de persoane), Mureş (3.466 de oameni), Constanţa (2.967 de oameni), Iaşi (2.664 de oameni), Braşov (2.642 de persoane), Bihor (2.172 de persoane), Brăila (1.683 de persoane), Maramureş (1.607 persoane), Galaţi (1.582 de oameni).

 

Cum se poate face un cont

 

Pentru a face un cont online pe site-ul CNPP, trebui în primul rând completat formularul ce poate fi găsit AICI.

După completarea on-line a formularului, acesta trebuie tipărit, pentru a putea fi semnat olograf.

Cu formularul semnat, cel ce dorește un cont on-line se poate prezenta la orice Casă de Teritorială de Pensii din ţară, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul creat în sistemul informatic al Casei de Pensii.

În aceeaşi zi sau a doua zi de la data prezentării la Casa de Pensii va primi, pe adresa de email indicată în formular, un email de confirmare că a fost creat, pe portalul CNPP, contul online.

În emailul primit de la CNPP se găsește un link care este valabil doar 72 de ore de la momentul primirii emailului și care trebuie accesat pentru a finaliza procedura de creare a contului online.

Apoi se introduc adresa de e-mail și parola alese la acest link.