Va fi sau nu va fi nevoie de o a patra doză de vaccin? Ce spun specialiștii

Vaccinurile rămân, deocamdată, cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a lupta împotriva pandemiei. Dar cercetările au arătat că eficacitatea lor scade în timp, motiv pentru care a apărut nevoia administrării celei de-a treia doze. Odată cu apariția variantei Omicron, care se știe că nu este la fel ca Delta, ci mult mai contagioasă, experții se gândesc la o a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele cu imunitate compromisă, relatează Self.

Pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19, alimentată de varianta Omicron, tot mai mulți oameni se grăbesc să facă doza booster, care poate face de 13 ori mai puțin probabilă infectarea, conform unor studii recente.

Cercetările suplimentare arată, de asemenea, cât de importantă poate fi a treia doză pentru a rămâne protejat. Un studiu din Africa de Sud, care examinează 78.000 de cazuri de infectare cu Omicron, a constatat că două doze ale unui vaccin pe bază de ARNm, cum ar fi Moderna sau Pfizer, au fost eficiente în prevenirea cazurilor grave de COVID-19, vaccinul reducând riscul de spitalizare cu 70%. Dar fără a treia doză, vaccinul a fost eficient cu doar 30% în prevenirea infecțiilor mai ușoare, doza booster sporind și mai mult protecția.

Cu toate acestea, majoritatea americanilor nu a primit doza booster. La începutul anului 2022, aproximativ 20% (68,8 milioane de oameni) din populația SUA primiseră a treia doză (adică aproximativ 33% din populația complet vaccinată, conform CDC).
Între timp, mulți se întreabă deja despre momentul în care ar putea să obțină o a patra doză de vaccin.

Israelul, prima țară care va oferi a patra doză

Luna trecută, Israelul a devenit prima țară care a anunțat că va oferi a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 persoanelor în vârstă de peste 60 de ani şi personalului medical, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu varianta Omicron.

Pe 4 ianuarie, guvernul israelian a publicat rezultatele unui studiu preliminar, care a constatat că o a patra doză de vaccin s-a dovedit extrem de eficientă, crescând anticorpii cu 500%.

Va fi nevoie de a patra doză de vaccin?

Anul trecut, în octombrie, CDC din SUA a susținut ideea administrării unei a patra doze. Orientările actuale ale CDC recomandă o a patra doză de vaccinuri pe bază de ARNmesager pentru persoanele cu imunodeficiență gravă. După cum a explicat NBC News, în unele cazuri, CDC recomandă trei doze inițiale (în loc de două) ca parte schemei complete, urmate de o doză booster, administrată șase luni mai târziu.

„Nu putem vaccina fiecare om o dată la patru până la șase luni”

New York Times a dezvăluit, zilele trecute, că unele persoane imunocompromise, îngrijorate de avalanșa de infecții cu Omicron, au primit deja a patra doză, în ciuda lipsei unor dovezi actuale privind eficacitatea sa în aceste cazuri. Ziarul a dat exemplul unor persoane care adesea au convins medicii sau farmaciștii să administreze o doză suplimentară, indiferent dacă erau eligibili sau nu; în alte cazuri, persoanele și-au modificat cardurile de vaccin.

„Nu putem vaccina fiecare om o dată la patru până la șase luni”, a declarat Andrew Pollard, președintele Comitetului mixt britanic pentru vaccinare și imunizare, pentru The Telegraph. „Nu este nici ideal, nici accesibil. În viitor, trebuie să-i țintim pe cei vulnerabili”, a declarat Pollard, omul din spatele vaccinului de la AstraZeneca.