Lovitură pentru PNL! Nu mai pot guverna doar cu USR și UDMR fără Ludovic Orban. Jocurile au fost schimbate

Schimbarea are loc deoarece, pentru a fi învestit în funcție, un Guvern are nevoie de sprijinul a cel puțin 234 de senatori și deputați iar liberalii au pierdut deja 15 parlamentari după dezafilierile provocate de plecarea lui Ludovic Orban.

În urma demisiilor grupului Orban din PNL, liberalii mai dețin cu USR și UDMR doar 227 de parlamentari, insuficienți pentru a forma singuri un nou Guvern. De asemenea, pentru refacerea fostei coaliții este nevoie de negocieri cu echipa Ludovic Orban din Parlament sau cu minoritățile naționale.

Majoritatea parlamentară este făcută pulbere

Totodată, vicepreşedintele PNL și ministru interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că PNL nu poate face o majoritate cu USR. Acesta a mai afirmat că „majoritatea parlamentară e făcută pulbere, guvernul are puterile amputate” şi că românii nu îşi mai pot permite şi o destabilizare a instituţiei Preşedinţiei României.

„Faptul că premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul înseamnă că intrăm din nou pe textul Constituţiei care presupune desemnarea unui nou prim-ministru care să aibă posibilitatea să îşi creeze o majoritate parlamentară. Evident că PNL având primul ministru şi o forţă consistentă în Guvern am decis să desemnăm o echipă de negociere care să reia discuţiile cu toate forţele politice din Parlament. Până în acest moment există o soliditate a parteneriatului dintre PNL şi UDMR şi urmează să vedem de unde putem obţine un sprijin parlamentar pentru un premier pe care îl va desemna preşedintele Klaus Iohannis. Pe fond, discuţia de bază în conducerea partidului a fost să găsim acea variantă, acea soluţie care să stopeze criza politică”, a declarat Raluca Turcan la Antena3.

Mai apoi, ministrul interimar al Muncii a explicat şi de ce PNL nu poate face majoritate cu USR.

„Situaţia este mult mai complicată decât pare pentru că sunt unele declaraţii care sună bine: <Noi vrem să menţinem coaliţia>. Întrebarea este cum poţi să o menţii cu vot clar, cu matematică în Parlament. Şi dacă mă uit în condiţiile în care Ludovic Orban din păcate a ales să rupă PNL, aritmetica parlamentară ne arată că nu putem face majoritate. Mai mult decât atât, astăzi a fost un moment important la Camera Deputaţilor în care am fi putut avea o dovadă de reluare a unei bune colaborări între PNL şi USR, să voteze preşedinte interimar la Cameră. Ce s-a întâmplat? Nu s-au putut uni cele două partide care în mod natural ar trebui să aibă prima opţiune să colaboreze. Şi am pierdut preşedinţia interimară la Cameră”, a completat Turcan.

Aceasta a vorbit și despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, spunând că România şi românii nu îşi mai pot permitre încă o criză.

„Majoritatea parlamentară e făcută pulbere, guvernul are puterile amputate şi avem şi un demers de suspendare al preşedintelui care dincolo de faptul că este neconstituţional, este total neadecvat momentului. România şi românii nu îşi mai pot permite ca pe o criză politică, o criză sanitară, nu îşi mai pot permite destabilizarea unei instituţii reper de stabilitate şi funcţionare”, a conchis Raluca Turcan.

Ludovic Orban s-a gândit și la suspendarea lui Klaus Iohannis

De asemenea, Ludovic Orban a spus luni, 1 noiembrie, că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru criza politică în care se află România de două luni. Astfel, fostul lider liberal este de părere că şeful statului este „un rău major pentru România”.

Totodată, Ludovic Orban a spus și că trebuie să analizeze demersul AUR, deoarece asocierea cu acest partid nu este favorabilă, potrivit acestuia.

„Pentru a iniţia procedura de demitere este nevoie de o treime dintre parlamentari care să semneze demersul. Nu cunosc conţinutul acestui demers”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24, punctând și că îl consideră „pe Klaus Iohannis principalul vinovat pentru criza politică şi criza guvernamentală”.

Mai apoi, Orban a susținut că, prin deciziile sale, preşedintele a lăsat „aproape fără apărare” România în faţa valului patru al pandemiei. „Un rău major pentru România”, îl cataloghează Orban pe Klaus Iohannis, despre care spune că s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă.

„Va trebui să văd despre ce este vorba. Asocierea cu AUR este o asociere care este de nedorit”, a mai declarat Orban, referindu-se la suspendarea preşedintelui.

Fostul lider PNL a spus și că există motive de suspendare a preşedintelui, având în vedere generarea crizei politice pe care a şi întreţinut-o în ultimele două luni, dar crede că „nu sunt şanse” ca demersul AUR să aibă finalitate.

„Demersul AUR este un demers care în mod evident urmăreşte să ducă la obţinerea de capital politic şi electoral, dintr-un demers dorit de mulţi români”, a mai declarat Orban.

AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, anunţul fiind făcut luni, într-o conferinţă de presă, de co-preşedintele partidului, George Simion.