Dupa un an 2001 dezastruos pentru vanzarile de PC-uri pe piata mondiala, 2002 nu a adus cresterea mult asteptata, insa a marcat sfarsitul declinului. si aceasta pentru ca analistii de la IDC prognozeaza pentru 2002 o timida crestere de 1%, ceea ce este sinonima, in fapt, cu o stagnare. Oricum este foarte bine fata de ce s-a intamplat cu un an in urma, cand vanzarile de PC-uri au scazut cu 4,2% pe plan mondial. Practic, 2001 reprezenta primul an de declin in vanzarile de PC-uri, dupa o crestere permanenta ce dainuia de un deceniu.
O mare deziluzie a lui 2002 au reprezentat-o companiile, mai precis lipsa unei cresteri a cheltuielilor IT realizate de acestea, desi in 2001 „promisesera” cu totul altceva. Sa nu uitam insa ca PC-urile raman un produs a carui inlocuire mai poate astepta o vreme.
Cat despre piata romaneasca, lucrurile merg bine, in sensul ca, de la trimestru la trimestru, marii distribuitori, Flamingo, ComRace, Ultra Pro sau Brinel, raporteaza cresteri ale numarului de unitati vandute si, totodata, cresteri ale cifrei de afaceri. Este adevarat ca acestea sunt, totusi, mai mici decat in alti ani, insa oricum e bine daca ne raportam la ce se intampla pe pietele occidentale.
Fara doar si poate unul din evenimentele care a tinut lumea IT cu sufletul la gura a fost megafuziunea HP-Compaq. Estimata a fi cea mai mare tranzactie din industria IT, cifrata la 19 miliarde USD, inghitirea mai tanarului armasar texan (Compaq) de catre batrana doamna din Silicon Valley (Hewlett Packard) a reprezentat o turnura importanta in industrie. Scaderea pana la limita profitabilitatii a preturilor finale, implicit a profitabilitatii companiilor producatoare, i-a determinat pe actionarii celor doi giganti sa lase orgoliile la o parte si sa accepte maritisul. In ciuda mofturilor familiilor celor doi fondatori, Hewlett si Packard, „deal-ul” s-a semnat.
Evenimentul s-a repercutat si pe piata locala. Valva iscata in jurul faptului ca Mihai Pascadi, directorul Compaq Romania, a plecat din noua companie, incepand o afacere proprie, aduce parca ceva din istoria fostului sef de la Compaq Worldwide, Michael Capellas, care neputand suporta „regimul” instaurat de Carly Fiorina, a plecat director la furnizorul Internet WorldCom. In mod sigur, la WorldCom Michael Capellas numai liniste nu a gasit, date fiind problemele companiei dupa o frauda-record de noua miliarde de dolari. Fara teama de a exagera, 2002 a fost pentru furnizorii de Internet ceea ce 2000 a fost pentru dotcom-uri, adica un an de puternica criza. Oricum, lucrurile sunt legate pentru ca traficul pe niste retele supradimensionate a scazut dramatic dupa spargerea „balonului” dotcom.
Prezent in Romania prin divizia sa europeana UUNet, iuresul WorldCom nu a facut valuri pe piata ISP. Mai degraba, a fost resimtit falimentul KPNQwest, unul din liderii angrosistilor de Internet de pe piata locala. Urmarile nu au fost insa deloc grave pentru piata locala, intrucat, la doua luni dupa faliment, divizia central si est europeana a operatorului a fost preluata pentru 36,5 milioane de euro de catre o subsidiara a grupului rus Menatep.
Insa domeniul Internet se va relansa cu siguranta. Exista companii care pariaza pe cresterea gradului de utilizare a acestui mediu. Un exemplu este chiar gigantul industriei soft, Microsoft, care spera sa-si creasca profiturile, nu doar din vanzarile de sisteme de operare (in special Windows XP), ci si din dezvoltarea aplicatiilor pentru Internet, reunite in pachetul MSN. Pe de alta parte, anul 2002 a fost pentru gigantul industriei software deosebit de bun. Este anul cand pentru compania lui Bill Gates s-a incheiat sinuosul proces antitrust. Decizia din 1 noiembrie a judecatorului federal a fost cat se poate de favorabila celui mai bogat om din lume, fapt care a dus la o apreciere a actiunilor Microsoft cu 7%, in doar cateva zile.
Deznodamantul procesului? Microsoft nu va mai avea voie sa impiedice producatorii de PC-uri sa instaleze sisteme de operare alternative si, mai mult, Microsoft va licentia parti din tehnologiile sale altor producatori de soft, in ideea ca oricine sa poata dezvolta aplicatii pe baza acestora.    
Romania versus piata mondiala
Din fericire pentru industria IT, Romania este o tara slab dezvoltata economic. In vreme ce in sistemele capitaliste dezvoltate, nivelul de utilizare a tehnologiei a depasit nivelul minim, in economiile emergente acest lucru nu s-a intamplat inca. Cu alte cuvinte, tendinta de a atinge acest nivel minim este un motor de crestere a carui forta este independenta de dezvoltarea economica. Spre deosebirile de pietele dezvoltate unde distribuitorii de soft si PC-uri se concentreaza atat pe inlocuirea tehnologiei existente, cat si pe intretinerea si modernizarea acesteia, in Romania exista un mare gol care trebuie umplut. Pe langa slaba dotare IT la nivel de utilizator casnic, in Romania, o oportunitate deosebita o reprezinta sistemul de stat. Din pacate, aici inertia este destul de mare, un exemplu de proiect care treneaza fiind informatizarea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.