Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi estimează pentru acest an afaceri în urcare cu 9,2%, la 240 milioane lei, şi un profit net de 14,7 milioane lei, mai mare cu 20,7%, ca urmare a aplicării un plan de măsuri privind reducerea cheltuielilor şi creşterea rentabilităţii.

„S-a întocmit un program de activitate, stabilindu-se măsuri de austeritate în utilizarea fondurilor, concomitent cu perfecţionarea organizării managementului, reducerea cheltuielilor prin diminuarea consumurilor specifice şi preocuparea pentru creşterea rentabilităţii”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea bugetului companiei.

Astfel, veniturile din producţia vândută se vor ridica la 196,73 milioane lei, iar cele din vânzarea mărfurilor la 43,27 milioane lei.

Totodată, producătorul prognozează pentru 2010 un câştig net de 14,7 milioane lei, în creştere cu 20,7%.

Afaceri de 219,75 milioane lei în 2009

Anul trecut, Antibiotice a înregistrat o cifră de afaceri de 219,75 milioane lei, în creştere cu 2%, comparativ cu 2008, în timp ce profitul net s-a plasat la 12,17 milioane lei, valoare cu 15,1% peste câştigul din anul precedent.

În acest an, câştigul mediu lunar al unui angajat va fi mai mare cu circa 6%, de 2.714 lei. Anul trecut, câştigul mediu lunar al unui angajat Antibiotice a fost de 2.564 lei.

Potrivit proiectului, în fundamentarea bugetului de venituri pentru 2010 s-a ţinut cont de actualizarea preţurilor medicamentelor la cursul de 4,25 lei /euro, faţă de valoarea actuală de 4 lei/euro, de intensificarea acţiunilor de promovare în vederea creşterii volumului vânzărilor de medicamente pe principalele clase terapeutice şi de avansul exporturilor.

Estimările iau în calcul şi reducerea puterii de cumpărare a populaţiei, alocarea unor fonduri pentru consumul de medicamente pentru sistemul sanitar la nivelul anului anterior, precum şi extinderea termenului contractual de decontare a medicamentelor gratuite şi compensate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de la 60 de zile la 180 de zile.

Extinderea termenului de plată va avea impact direct asupra volumului creanţelor şi asupra arieratelor, bugetele alocate spitalelor fiind reduse cu aproximativ 10%, astfel că vor fi generate întârzieri mari în recuperarea banilor.

Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din acţiunile Antibiotice, iar SIF Oltenia controlează 10,09% din titluri.

Cotă de piaţă de 2,5%

Potrivit datelor firmei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, Antibiotice a avut anul trecut o cotă de 2,5% din piaţa farmaceutică şi se plasează pe locul 11 în clasamentul companiilor locale de medicamente.

Titlurile Antibiotice, companie listată la BVB, au închis şedinţa bursieră de joi în staţionare, la 0,615 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 279,7 milioane lei.