Antibiotice fără reţetă pentru un tratament de numai două zile

Ministerul Sănătății a făcut un nou anunț cu privire la achiziționarea antibioticelor fără rețetă în România. Potrivit noilor reglementări, cetățenii pot achiziționa antibiotice fără rețetă. Acest lucru va fi posibil doar pentru un tratament de două zile, și nu de trei zile, așa cum s-a anunțat inițial.

Ministerul Sănătății a ajustat intervalul pentru eliberarea dozei de urgență de antibiotic de la 72 de ore la 48 de ore. Această modificare vine în contextul unei schimbări în modul în care sunt prescrise și eliberate pastilele. Schimbarea are ca scop limitarea consumului excesiv al acestora.

Ministerul Sănătății a emis un Ordin care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor. Noile modificări vin în contextul preocupărilor privind consumul excesiv.

În cadrul unui comunicat de presă, ministrul clarifică faptul că în situații de urgență, anumite antibiotice pot fi eliberate fără prescripție, acoperind doza pentru 48 de ore. Acest lucru este posibil cu condiția unei declarații pe propria răspundere.

În cazul antibioticelor destinate copiilor, acestea vor fi eliberate în ambalajul cel mai mic, care acoperă doza de urgență.

Eliberarea dozei de urgență va fi urmată de prezentarea la doctor

Potrivit comunicatului de presă, eliberarea unei doze de urgență trebuie să fie urmată de prezentarea pacientului la medic pentru un consult și pentru obținerea unei prescripții personalizate pentru afecțiunea sa.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări:

Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie.

Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis ministerul Sănătății.