ANRE amendează distribuitorii de gaze naturale și energie electrică cu peste 2,2 milioane de lei. În ciuda faptului că prețul gazelor naturale și energiei electrice a fost înghețat pentru populație de la începutul acestei luni, funizorii dublează tarifele de la o lună la alta. Motivul pentru această creștere continuă este faptul că diferenţa dintre preţul impus de ei şi preţul plafonat este achitat de către stat.

Începând cu data de întâi noiembrie, preţul gazelor naturale a fost plafonat pentru consumatorii casnici, acesta s-a oprit la 0,37 de lei//kWh. Cu toate acestea, furnizorii continuă să majoreze tarifele, potrivit antena3.ro.

Câștiguri ilegale

Fiind conștienți de faptul că diferenţa dintre preţul lor şi cel plafonat este achitat de către stat, numai în ultimele 30 de zile, anumiți distribuitori au dublat tarifele. Realitatea este că cetățenii vor plăti această diferență prin taxele și impozitele achitate către stat. La aceste modificări tarifare, răspunsul furnizorilor este că oferta actuală reflectă prețul din luna în curs, schimbat din cauza volatilității prețurilor de pe piața locală și de pe piaţa internațională a gazelor naturale.

„Va fi practic o sumă mai mare de bani pe care statul, adică noi toti prin contribuțiile pe care le plătim la stat va trebuie sa le platim funizorilor, deci acesta este prima situație incovenabilă”, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociatiei Energia Inteligența.

Ministrul Energiei, avertizare pentru distribuitori

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că i-au fost aduse la cunoștiință faptul că anumiți furnizori „au mărit nejustificat de mult preţul gazului natural”. Motiv pentru care acesta trage un semnal de alarmă și îi avertizează că nu le va deconta diferenţa de preţ până la tariful plafonat.

„Nu numai că au dublat, ci au mărit nejustificat de mult preţul gazului natural. Îi atenţionez  pe furnizori să nu se joace cu ofertele pe care le fac către clienţi, către români, pentru că vom verifica fiecare factură vom verifica fiecare furnizor în parte, iar acolo unde  lucrurile sunt nejustificate, diferenţele de preţ nu vor fi plătite”, a declarat Virgil Popescu pentru Antena 3.

Pe lângă toate acestea, Virgil Popescu a adăugat că va începe demararea unei serii de controale, existând posibilitatea unor „amenzi pe cifra de afaceri.”

„Există Consiliul Concurenţei care poate interveni şi dacă toţi fac acest lucru şi se pare că toţi fac acest lucru s-ar putea să ne trezim şi cu amenzi pe cifra de afaceri pe care le poate Consiliul Concurenţei şi ANRE pentru cartel, pentru mărire nejustificată de preţ, pentru manipularea pieţei”, a explicat Virgil Popescu.