Potrivit ANM, norul de fum de la Cernobîl se deplasează spre zona Odessa și nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri tendința de deplasare va fi spre estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.

Direcția dominantă a vântului va fi joi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre, a anunțat, joi, ANM.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40-45 km/h.

Tendința de deplasare va fi spre estul Ucrainei

Începând din noaptea de joi spre vineri, circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h”, informează instituția.

Meteorologii spun că în zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.

„Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei”, potrivit ANM.

Incendiu lângă Cernobîl

Anunțul ANM a fost făcut după ce autoritățile ucrainene au raportat miercuri că un incendiu a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona Cernobîl.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, deșeurile din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Mai mulți de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului, ulterior alăturându-se patru unități cu echipamente speciale.

La ora locală 02.10, incendiul de la Cernobîl a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Materialele foto și video care s-au răspândit cu rapiditate pe toate rețelele de socializare arată flăcări înalte de câțiva metri la pădurea de lângă Zona de excludere de la Cernobîl.

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.