Angela Merkel, care a crescut în Germania de est, a fost întrebată într-un interviu publicat de săptămânalul Die Zeit dacă monitorizarea comunicaţiilor de către NSA /Agenţia pentru securitate naţională/, recent dezvăluită de fostul consultant al agenţiei americane Edward Snowden, aminteşte cumva de activitatea Stasi.

"Din punctul meu de vedere, nu există absolut nicio comparaţie între Stasi şi activitatea agenţiilor de informaţii din statele democratice", a replicat Merkel.

Astfel de paralele trivializează activităţile Stasi, a subliniat cancelarul german, insistând că activităţile de informaţii din ţările democratice sunt esenţiale pentru securitate.
Angela Merkel a îndemnat Statele Unite ale Americii să clarifice recentele acuzaţii privind activitatea americană de spionaj în Europa, inclusiv în Germania, iar joi ministrul de interne german, Hans Peter Friedrich, se va deplasa la Washington pentru a avea întrevederi cu ministrul justiţiei, Eric Holder, şi alţi înalţi responsabili americani.

Un artist a denunţat activitatea de spionaj american în Europa proiectând în noaptea de duminică spre luni pe ambasada SUA de la Berlin sloganul ‘United Stasi of America’. ‘Foarte amuzant. Oricine face acest tip de comparaţie nu ştie prea multe nici despre Stasi, nici despre America’, a comentat serviciul de presă al ambasadei SUA.

Citând documente furnizate de Snowden, publicaţia Der Spiegel scria la sfârşitul lui iunie că NSA a desfăşurat sistematic operaţiuni de spionaj electronic în Germania şi stochează în fiecare lună circa 500 de milioane de convorbiri telefonice sau prin Internet interceptate în această ţară. De asemenea, Der Spiegel susţine că, dintre toate ţările UE, Germania este cea mai vizată de programul american de spionaj electronic.

Într-un interviu acordat agenţiei DPA, Merkel a spus că, într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu preşedintele american Barack Obama, acesta a asigurat-o că îi va furniza explicaţii detaliate despre strategia americană de supraveghere a comunicaţiilor digitale.
Sursa: Agepres