Angel Tîlvăr a participat vineri, 24 mai, la cea de-a opta ediţie a Conferinţei Internaţionale „Black Sea and Balkans Security Forum” organizată de New Strategy Center. Alături de el a fost și omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Angel Tîlvăr cere soluţii optime pentru a preveni ameninţările

Evenimentul subliniază importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi a Balcanilor în contextul securităţii globale, conform informațiilor transmise de Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat.

Tîlvăr a apreciat în mod deosebit eforturile organizatorilor de a aduce la Bucureşti politicieni, diplomaţi, militari şi reputaţi analişti internaţionali pentru a discuta despre situaţia de securitate din regiune.

De asemenea, ministrul Apărării a subliniat necesitatea unei analize obiective a situaţiei curente.

El a spus că este necesară și identificarea de soluţii optime pentru a preveni ameninţările şi provocărilor viitoare.

„Războiul din Ucraina a evidenţiat clar necesitatea unei prezenţe aliate puternice în regiunea Mării Negre. Susţinem cu tărie aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană, proces esenţial pentru stabilitatea şi securitatea regională”, a declarat Angel Tîlvăr.

angel tîlvar
SURSA FOTO: Facebook, Angel Tîlvăr

Ministrul a reiterat importanţa strategică a Republicii Moldova pentru România

În ceea ce priveşte sprijinul acordat Republicii Moldova, ministrul Apărării a reiterat importanţa strategică a acestei ţări pentru România. El a subliniat abordarea pragmatică a relaţiei Chişinău-Bucureşti.

Potrivit ministrului, este foarte important angajamentul ţării noastre în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, prin acţiuni concrete.

„România acordă permanent sprijin autorităţilor de la Chişinău în eforturile de consolidare a rezilienţei şi asigurare a stabilităţii Republicii Moldova”, a conchis Tâlvăr.

New Strategy Center a organizat, joi şi vineri, în Bucureşti, la Hotelul Athénée Palace Hilton, cea de-a opta ediţie a ”Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate şi relaţii internaţionale.

Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu:

  • Ministerul Apărării Naţionale;
  • Ministerul Afacerilor Externe;
  • Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterină din Bucureşti.

Totodată, a beneficiat de sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.

La ediţia din acest an au fost invitaţi experţi de renume mondial precum economistul Nouriel Roubini, fostul şef al CIA, generalul (rez) David Petraeus, şi fostul comandant al Forţelor NATO din Europa, generalul (rez) Phillip Breedlove.