Angel Tîlvăr spune clar: Rusia nu atacă România! De ce se pregăteşte totuşi NATO pentru ce e mai rău?

România nu trebuie să se teamă de Rusia, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Într-un interviu acordat duminică seară, şeful MApN a explicat clar că „nu se pune problema” ca Federaţia Rusă să atace România cu o forţă militară.

Îngrijorările sunt de înţeles, afirmă Angel Tîlvăr, ca urmare a războiului ce se poartă chiar la graniţele ţării noastre. Totuşi, nu există vreun risc ca soldaţii lui Vladimir Putin să ia vrea măsura agresivă împotriva României.

NATO este obligată totuşi să se pregătească pentru cele mai negrii scenarii, punctează ministrul Apărării. Asta s-a întâmplat la ultimul summit al Alianţei, afirmă Angel Tîlvăr.

„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel care are dimensiuni globale ținând seama de agresiunea neprovocată și împotriva oricăror norme de drept internaționale pe care Rusia a făcut-o asupra unui stat suveran.

Și noi, fiind o țară proximă, o țară aflată în proximitatea unui conflict de asemenea magnitudine, e normal să aibă și reacții și preocupări și elemente de reflecție față de situațiile care pot apărea. E o normalitate generată de o astfel de situație.

Evident, NATO, și lucrul ăsta se regăsește că la ultimul summit s-au aprobat planurile regionale, ia în calcul scenarii care pornesc de la cele mai negative, la cele cu o abordare care să genereze mai puțină preocupare, ceea ce se discută acum ține de situația existentă și s-a întâmplat pe parcursul celor doi ani de conflict”, a declarat ministrul Apărării, într-o emisiune la Digi24.

rusia romania steag
Are Rusia planuri de agresiune la adresa României? / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Bazinul Mării Negre, înainte un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos

Despre subiectul războiului din ţara vecină, Angel Tîlvăr recunoaşte că Ucraina este ajutată de aliaţi. Cât de mare este sprijinul real, este o altă discuţie, adaugă el.

Totuşi, pe teren, succesul clamat de Rusia nu se confirmă, însă nici contraofensiva Ucrainei nu a fost un succes, aşa cum s-a dorit.

În încheiere, şeful MApN a ţinut să-i liniştească din nou pe români. Ţara noastră nu este în vreun pericol imediat din partea Rusiei. Nu se pune aşadar problema vreunui atac din partea Moscovei la adresa noastră.

„Cred că trebuie să fac anumite acorduri fine cu ce am spus – Ucraina beneficiază de sprijin – amplitudinea sprijinului poate fi un subiect de discuție.

Succesul Rusiei nu e verificat în teren, poate putem să vorbim de faptul că contraofensiva Ucrainei nu a avut amplitudinea la care ne așteptăm. Din punctul de vedere al României, e clar că bazinul Mării Negre, care era un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos.

Creșterea costurilor legate de navele care fac transportul pe Marea Neagră, toate lucrurile preocupă și fiind în proximitatea noastră generează o atenție în acord cu importanța ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat.

O spun răspicat: la momentul acestui interviu nu se pune această problemă”, a mai indicat Angel Tîlvăr.