Aceasta este principala concluzie a studiului "Nivelul de contribuții datorate statului în Europa Centrală şi de Est", realizat de către Accace în lunile noiembrie şi decembrie în şase țări din regiune: România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Slovacia.
Obiectivul acestui studiu este de a arăta unde se află România pe piața muncii, din punctul de vedere al taxelor, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene se încearcă o coordonare şi echilibrare a diferitelor sisteme de muncă.
Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate țările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro. Raportat la această valoare, Ungaria este țara în care se plătesc cele mai mari contribuții – pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg catre stat si catre angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207%). Ungaria este urmată, cu valori apropiate, de către România (182% din salariul net), Cehia (181%) şi Slovacia (180%). Un volum substanțial mai mic de contribuții este plătit în cazul Poloniei (168%) şi Bulgariei (143%).
Primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), România (42,57%) şi Polonia (41,40%), în timp ce primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).
Principalul element ce poate duce la variații în procentele menționate este contribuția la fondul de accidente în țări precum România, Cehia şi Polonia, care au stabilite procentele aferente în funcție de codul CAEN al companiilor. Alte condiții specifice se întâlnesc în Bulgaria, unde contribuțiile sociale pot creşte cu până la 2,5% în cazul persoanelor născute înainte de 1960, şi Ungaria, al cărei impozit poate ajunge la 27%.
Într-un top al țărilor privind numărul total de contribuții (angajat şi angajator), România ocupă primul loc (10), urmată, la egalitate, de Ungaria si Bulgaria (8).
În ceea ce priveşte tipul celor mai ridicate contribuții către stat, cumulate la nivelul tuturor celor şase țări analizate, primele trei sunt asigurările sociale plătite de către compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de către angajat, şi asigurările sociale suportate de asemenea de către angajat.
În toate țările, contribuțiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura excepție fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. În România, cele mai ridicate contribuții pe care un angajator trebuie să le plătească sunt asigurările sociale şi sănătatea, iar pentru angajat impozitul pe venit şi contribuțiile sociale.
„Pentru investitorii care caută piețe noi în care să se dezvolte în regiune şi vor o analiză macro concludentă a pieței muncii, acest tip de studiu este de un real ajutor. Vorbind despre România, studiul arată că aici există cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contribuții aferente contractului de muncă, în ciuda numărului total mai mare de contribuții plătite către statul român, în comparație cu țările învecinate”, a declarat Mihaela Virlan, manager Director Acacce România şi Bulgaria.
Accace este prezentă pe piaţa serviciilor de consultanţă în Europa Centrală și de Est, oferind companiilor medii și mari servicii inovatoare și adaptate nevoilor specifice ale clienţilor în materie de finanţe și contabilitate, consultanţă fiscală, salarizare și dreptul muncii, înmatriculare și înregistrare, recrutare și training, precum și implementarea MS Dynamics NAV.