Andrei Năstase îi întoarce spatele Maiei Sandu şi va candida împotriva ei

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, are rivali: este vorba chiar despre un fost aliat al său, Andrei Năstase.

Cel care a fondat platforma Demnitate şi Adevăr (DA) intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale din acest an. Fost aliat şi susţinător al preşedintelui Maia Sandu, Andrei Năstase va participa drept independent la scrutinul electoral din 20 octombrie.

Andrei Năstase
SURSA FOTO: Facebook, Andrei Năstase

Vorbind despre revenirea sa în politică, în cadrul unei emisiuni TV, Năstase a confirmat candidatura la postul de preşedinte al Republicii Moldova. Politicianul spune că sunt mulţi care i-au rămas alături pe parcursul anilor, oameni care sunt acum nemulţumiţi de modul în care se face guvernarea la Chişinău.

Andrei Năstase subliniază că, dacă totul ar fi mers bine în Republica Moldova în acest moment, nu ar fi simţit nevoie să se implice iarăşi în politică.

„Nu aș mai fi ieșit în spațiul public dacă în Republica Moldova lucrurile ar fi mers bine. (…)

Urmare a mai multor discuții purtate în țară și în străinătate, și culminate cu întâlnirea pe care am avut-o duminică cu mai mulți simpatizanți și susținători ai mei, am decis că voi candida la alegerile prezidențiale din acest an ca și independent.

Bineînțeles, nu fără suportul tuturor celor care au fost alături de mine pe parcursul anilor, suportul celor care au rămas dezamăgiți de guvernarea actuală”, a spus Năstase, citat de NewsMaker.md.

Ce urmează acum pentru fondatorul DA

Politicianul a dezvăluit că a pus bazele unui grup de iniţiativă care îi va sprijini candidatura. Grupul se va ocupa şi de strângerea semnăturilor necesare pentru participarea la scrutinul electoral din luna octombrie.

Unele persoane care i s-au alăturat acum lui Andrei Năstase au făcut parte şi din platforma DA, însă el spune că se bucură acum şi de încrederea multor feţe noi.

„Ceea ce mă bucură foarte și foarte mult este că pe lângă cei cu care am început niște ani an urmă au venit și oameni noi”, a mai precizat el.

Cursă electorală încinsă la Chişinău pentru postul de preşedinte al ţării

Reamintim că Maia Sandu a anunţat deja că va candida în toamnă pentru un nou mandat.

Va intra în cursă şi Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de democratul Pavel Filip.

Renato Usatîi, fost primar al orașului Bălți, a indicat posibilitatea depunerii candidaturii sale.

În martie 2024, primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu a exclus posibilitatea unei candidaturi prezidențiale, dar a precizat că decizia finală va fi luată de partidul său, Mișcarea Alternativa Națională.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, este dispus să susțină candidatura fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic al „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, Dodon a menționat că socialiștii caută încă un candidat împreună cu alte „2-3-4 partide”.

Ion Chicu, fost prim-ministru și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, intenționează să candideze şi el la prezidențiale, dar a subliniat că decizia finală va fi luată de consiliul politic național al partidului.