elaborarea raportului anual al progreselor de tara pentru Romania, elaborat de Comisia Europeana pentru fiecare stat candidat?
Andre Ferrand: Ca senator francez si membru al delegatiei Senatului francez pentru Uniunea Europeana, sunt desemnat pentru a insoti Romania in cadrul negocierilor de aderare. Imi revine rolul de observator si mediator. Este un rol pozitiv, activ. Concluziile mele, ca observator, le transmit sefului acestei delegatii care este implicat direct in elaborarea raportului anual al progreselor de tara. Dorinta tarii mele si a mea este de a sustine activ Romania in eforturile sale, de a o sprijini in atingerea celui mai important obiectiv al sau, aderarea la Uniunea Europeana.
Capital: Din observatiile dumneavoastra de pana acum, considerati ca Romania are datele si realizarile necesare pentru a incheia negocierile de aderare anul viitor?
Andre Ferrand: Franta doreste ca Romania sa-si poata respecta obiectivul si sprijina activ eforturile Guvernului de la Bucuresti.
Capital: Nu este doar o problema de dorinta sau vointa din partea Frantei si a Romaniei, ci si o chestiune de indeplinire de catre Romania a unor obiective concrete, economice si politice. Din aceasta perspectiva, a stadiului realizarilor angajamentelor pe care ni le-am asumat, va fi 2004 anul incheierii negocierilor de aderare?
Andre Ferrand: Sunt inca probleme importante de urmarit. Ma refer la capitole cruciale de negociere: agricultura, justitia si afaceri interne, concurenta. Este o etapa dificila pentru Romania, dar eu fac parte dintre observatorii optimisti. stiu ca mai aveti destul de lucru, dar cred ca aceste capitole vor fi incheiate cu succes si la timp.
Capital: Considerati ca Romania indeplineste criteriul economiei de piata functionale?
Andre Ferrand: Este o intrebare de un milion de euro. Verdictul nu este dat, inca.
Capital: Parlamentul Romaniei intarzie adoptarea unor legi esentiale pentru buna functionare a economiei de piata, cum este noua lege a concurentei. Credeti ca acest aspect influenteaza modul in care este privita Romania de catre Comisia Europeana si implicit, concluziile raportului de tara?
Andre Ferrand: Ar putea influenta, dar nu este singurul aspect luat in considerare de Comisia Europeana la acordarea statutului de economie de piata functionala. Analiza progreselor reformei economice, privatizarea sunt elemente la fel de importante. Ma voi intalni cu reprezentantii comunitatii franceze de afaceri din Romania si voi aborda toate aceste subiecte. Oamenii de afaceri sunt un foarte bun barometru al mersului real al economiei. Va pot spune inca de acum ca semnalele primite din partea lor sunt pozitive. Ei sunt de parere ca tara dumneavoastra a facut progrese importante, ca o buna parte din drum a fost parcursa. Ramane ca si Comisia Europeana sa fie convinsa de aceasta, iar aici intervine rolul ce-i revine Guvernului Romaniei. Sprijinul nostru nu este suficient. Determinant in ochii Comisiei Europene este efortul national, iar acest efort se reflecta in hotararea cu care este urmarita indeplinirea obiectivelor din agenda pe care Romania si-a propus-o.
Capital: Presa franceza, cu precadere in ultimul an, a reflectat si reflecta o imagine nu prea grozava a Romaniei. Influenteaza sau ar putea influenta negativ aceste articole, aparute in publicatii importante si de mare tiraj, sprijinul pe care clasa politica franceza il acorda Romaniei?
Andre Ferrand: Cred ca raspunsul este „Nu”. Nu neg ca pot exista cazuri izolate, ca sunt politicieni sensibilizati de aspectele pe care le semnalati. In general insa, nu cred ca clasa politica franceza este sensibila la acest gen de articole. Conteaza in primul rand vointa noastra de a sprijini Romania si aici permiteti-mi sa evidentiez motivele. Ele sunt de ordin sentimental, si aici nu cred ca mai este nevoie sa detaliez, dar si de ordin politic. Romania este importanta pentru noi din perspectiva reechilibrarii Uniunii Europene, a politicii sale catre sud.
Capital: Vointa politica primeaza chiar daca unele dintre aceste articole de presa semnaleaza aspecte obiective, reale, cum ar fi scandalul in care este implicat ministrul integrarii europene din Romania?
Andre Ferrand: Franta este o tara de traditie, a vazut multe, iar acest gen de situatii nu-i sunt necunoscute. Franta nu se lasa influentata de probleme de natura interna, nu lasa ca un copac sa ascunda padurea.
Andre Ferrand despre
Zona euro
„Vad o revenire a cresterii economice in doi sau trei ani. Din fericire, rezultatul negativ al referendumului din Suedia in ceea ce priveste trecerea la de la moneda nationala la euro nu a provocat un dezastru bursier in Uniunea Europeana”.
Presiunile Frantei si Germaniei de modificare a Pactului de Stabilitate si Crestere:
„Recomandarea pe care o fac guvernului de la Paris este aceea de a fi un bun exemplu pentru tarile candidate la aderare. Franta trebuie sa respecte criteriile economice ale zonei euro, asa cum se pretinde statelor din centrul si estul Europei, nu sa le modifice.”