Recent, Andersen si Ernst & Young si-au asociat diviziile din Polonia, cea mai importanta piata de servicii de contabilitate din regiune. Alianta incheiata va fi extinsa in Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Romania si Bulgaria, noile companii din aceste tari urmand sa devina operationale pana la sfarsitul lunii iunie.

Ce s-a Intamplat cu filialele Andersen
Romania     Ernst&Young
Marea Britanie     Deloitte & Touche
Spania        Deloitte & Touche
Canada        Deloitte & Touche
Australia    Ernst & Young
Germania    Ernst & Young
Franta        Ernst & Young

Petrom a facut anul trecut 200 milioane USD
Veniturile totale realizate de compania Petrom in 2001, calculate dupa
standardele internationale de contabilitate, au fost de 62.566 de miliarde de lei, in timp ce, conform standardelor romanesti de contabilitate, acestea au fost de 82.429 miliarde de lei. Profitul brut, calculat dupa standardele internationale, indica o valoare de 4.318 miliarde de lei, fata de 5.566 miliarde de lei, conform standardelor romanesti. Petrom a reusit sa obtina un profit brut de peste 4.800 de miliarde de lei, in ciuda faptului ca pierderile din sectorul de rafinare s-au ridicat la peste 5.500 miliarde de lei, iar pierderile din sectorul de distributie la 385 miliarde de lei. Aceste rezultate negative au fost insa compensate de un profit de 11.000 de miliarde de lei in zona de explorare. Directorul general al SNP, Ioan Popa, a explicat pierderile din sectorul de rafinare si distributie prin preturile scazute ale carburantilor auto la pompa. El a spus ca SNP a modificat preturile carburantilor auto in 2001 cu un procent mai mic decat cel cu care s-au majorat taxele si impozitele pentru combustibili.

2001 In cifre

Venituri totale        62.566 mld. lei
Profit brut        4.318 mld. lei
Profit net        2.327 mld. lei    
Profit explorare        11.000 mld. lei
Pierderi sector rafinare    5.500 mld. lei
Pierderi distributie    385 mld. lei

Turismul a adus privatizari de 24 milioane USD

Ministerul Turismului a obtinut peste 783 de miliarde de lei (circa 23,7 milioane dolari) in urma vanzarii pachetelor de actiuni pe care le detinea la 32 de societati comerciale din turism, in conditiile in care capitalul social detinut de stat la aceste companii era de 225 miliarde de lei, a declarat ministrul Dan Matei Agathon. In plus, contractele de privatizare semnate intre ministerul de resort si cumparatori prevad un volum de investitii de 4,5 milioane de dolari. „Ne aflam spre sfarsitul privatizarii. Daca in 1990 capitalul social detinut de minister la societatile comerciale din turism era de 2.000 de miliarde de lei, azi el este de 282 miliarde lei.