Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) intenţionează sa să aloce numerele scurte de telefon care încep cu 02, în prezent atribuite numai Romtelecom, şi altor operatori de telecomunicaţii.

Autoritatea propune o serie de prevederi pentru modificarea şi completarea deciziei privind procedura de solicitare şi emitere a licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie în vederea alocării numerelor geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02.

„Având în vedere faptul că actualul cadru de reglementare permite numai alocarea de numere care încep cu 03 către alţi furnizori decât Romtelecom, a fost necesară operarea unei modificări care să facă posibilă şi alocarea numerelor care încep cu 02 către furnizorii alternativi. Numerelor geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02 li se vor aplica aceleaşi reguli de alocare şi utilizare ca şi numerelor din domeniul 0Z = 03”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Proiectul de decizie al ANCOM urmăreşte totodată clarificarea unor aspecte referitoare la regimul juridic aplicabil persoanelor care solicită obţinerea dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie, precum şi la condiţiile de cesionare a numerelor şi motivele de suspendare sau retragere, totală sau parţială, a Licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie (LURN).

SURSA: ANCOM