Hotărârea Senatului privind desfăşurarea unei anchete parlamentare a fost aprobată cu 102 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi cinci abţineri.

În timpul dezbaterilor, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a dorit să sublinieze ‘paternitatea absolută a USL asupra acestei anchete’, dar şi nerespectarea procedurilor.

‘Orice comisie poate propune ce doreşte ea, inclusiv organizarea unei comisii de anchetă în interiorul său, iar plenul poate să voteze cu atât mai mult ceea ce doreşte el. Ce am susţinut şi în Biroul Permanent a fost însă trebuie respectată procedura. Acolo au fost întrebări repetate asupra modalităţii corecte de iniţiere de către comisie a acestei anchete. A reieşit din declaraţiile făcute, cum că membrii Opoziţiei ar fi absentat de la această şedinţă. Eu mi-am făcut treaba şi i-am întrebat pe cei doi colegi ai mei, care au negat orice fel de convocare la această comisie, după cum nici ceilalţi colegi din Opoziţie nu au fost invitaţi. Am vrut să specificăm nerespectarea procedurii’, a spus Rădulescu.

La rândul său, liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a precizat că în ceea ce priveşte ancheta solicitată de către Comisia pentru buget-finanţe algoritmul este respectat, iar ancheta va fi realizată de către toţi cei 11 membri ai Comisiei.

‘Nu este vorba despre o subcomisie. Comisia de buget devine o comisie care anchetează o speţă anume. Eu nu comentez oportunitatea. Eu nu o să vă spun că în această comisie de buget algoritmul este respectat. Devreme ce absolut toată comisia anchetează un subiect, de ce atâtea discuţii? Biroul Permanent propune plenului acest lucru, algoritmul este respectat, nu văd niciun fel de chestiune ocultă, să nu se respecte algoritmul, aşa cum s-a întâmplat cu alte ocazii în legislatura trecută. Prin urmare, cred că discuţia este fără sens. Sigur că Ministerul Finanţelor poate să ancheteze, dar peste minister şi peste Guvern este însuşi Parlamentul. CEC-ul este o bancă de stat. Lucrurile sunt simple’, a spus Haşotti.

De asemenea, şi Biroul Permanent al Senatului a aprobat, cu zece voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri, solicitarea primită din partea Comisiei pentru buget-finanţe.

‘A fost luată în discuţie o solicitare din partea Comisiei buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital cu privire la înfiinţarea unei subcomisii de anchetă în cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care subiectul acestei anchete îl are comisia respectivă. Este vorba despre o comisie care va avea în vedere şi ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii băncii CEC cu regulile procedurale prevăzute în statut şi în regulamentele proprii precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate. A fost adoptată această solicitare şi, ca atare, comisia funcţionează’, a spus vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

Sursa: Agerpres