ANC a anunţat că propune o nouă obligaţie pentru furnizorii de comunicaţii: deblocarea terminalelor blocate în reţea. Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii supune consultării publice un proiect de decizie prin care stabileşte condiţiile în care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice vor debloca terminalele captive („codate”) în reţeaua proprie.

Furnizorii vor avea obligaţia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricărui terminal achiziţionat împreună cu serviciile de comunicaţii şi codat pentru a funcţiona numai în reţeaua unui anumit furnizor.

Deblocarea se va face gratuit dacă perioada minimă obligatorie de rămânere în reţea stabilită prin contract s-a terminat.

Dacă utilizatorul cere deblocarea înainte de sfârşitul perioadei minime prevăzute în contract, furnizorul are obligaţia de a face deblocarea, dar numai în condiţiile în care obligaţiile pe care utilizatorul şi le-a asumat prin contract au fost îndeplinite (achitarea unor diferenţe de preţ sau penalităţi de reziliere).

„Dorim ca utilizatorul român să aibă libertate completă de alegere şi să poată profita de concurenţa de pe piaţa de comunicaţii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie să îşi poată lua cu el nu doar numărul, ci şi telefonul atunci când alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie să asigure clientului deblocarea terminalului, astfel încât acesta să poată fi folosit în orice altă reţea”, a declarat Liviu Nistoran, preşedintele ANC.

Această obligaţie va viza în principal telefoanele mobile, dar se aplică şi în cazul celorlalte terminale captive în reţelele de comunicaţii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui să se realizeze în maxim 5 zile lucrătoare de la înregistrarea unei cereri în acest sens.

Furnizorul va avea totodată obligaţia ca, înaintea încheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, să informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate în situaţia deblocării terminalului înainte de împlinirea perioadei pentru care a fost încheiat contractul.