"Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează peste 85% dintre agenţiile de turism, punându-le în situaţia să renunţe la investiţii şi la dezvoltarea afacerii. Industria de călătorii aşteaptă din partea Guvernului aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situaţie a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agenţiilor, pe care ANAT o cere cu insistenţă de mai mulţi ani", subliniază sursa citată.

Comunicatul ANAT citează specialişti în fiscalitate potrivit cărora cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agenţiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcţionare şi nu ajung la o rată a profitului de 6,25%.

"La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000 euro, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcţionare, cu salariile, chiria, publicitatea) şi nu se ştie câţi bani mai rămân. Va putea o agenţie să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut şi puţin probabil", a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Asociaţia a cerut săptămâna trecută urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, apariţia acestora fiind întârziată. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până pe 16 octombrie. Potrivit ANAT, România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză.

ANAT are ca membri activi 500 de agenţii de turism, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB. Un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat în această săptămână, schimbă condiţiile care trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în categoria microîntreprinderi, majorând de la 500.000 euro la 1.000.000 euro limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Toate aceste companii urmează să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe profit. Potrivit ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, în România sunt 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 de euro. Agerpres