Orice contratrend are un final; în piaţa bull (pullback) sau bear (rally), rezultatul este acelaşi: preţul se loveşte de o valoare la care nu mai există bani şi interes să mai fie susţinut.

Printre aceste valori, şi sus pe listă, se află media de 200 de zile, EMA (C,200). În pieţele financiare, indiferent de instrument, această medie are un rol sfânt, toată lumea uitându-se la ea cu respect. Cu cât te apropii, cu atât îţi face mai multe gesturi de avertizare. Dar luat de valul „avem un bottom, ne întoarcem pe culmi“ cumperi mai mult când te apropii de această medie. Rezultatul? Acelaşi întotdeauna, în orice piaţă şi cu oricine – atingerea rezistenţei, recul şi pierderi. Recentul rally a urmat scenariul de mai sus. Graficul săptămânal al indicelui compozit al bursei BET-C nu arată schimbări marcante în evoluţia bursei româneşti din 2007 încoace. Am spus, o repet şi voi continua să spun că piaţa românească se va consolida într-un canal larg, dăunător investitorilor, însă benefic traderilor. Cu alte cuvinte, tranzacţionarea la bursă va continua să aibă caracteristicile unei bărci aflate pe ape cu valuri mari: risc, pierderi şi câştiguri foarte mari, speculative, fiecare se salvează aşa cum ştie. Singurul colac de salvare rămâne analiza tehnică (pentru că cea fundamentală a fost un rateu).

Analiza de astăzi prezintă un grafic zilnic şi unul săptămânal. În primul rând, suntem interesaţi de cel mai lung, deoarece el arată trendul pe termen mediu. O dată identificat un trend pe graficul săptămânal, trecem la graficul zilnic şi tranzacţionăm, numai dacă cele două direcţii coincid (E atât de simplu, dar atât de greu când eşti luat de val!). Nu coincid, stăm deoparte şi aşteptăm.

Pe săptămânal, stocasticul arată un top, de la care, cu procente foarte ridicate de încredere, indicele va merge în jos. Cât de jos? Privim trecutul, măsurăm scăderea în număr de săptămâni şi obţinem o estimare. Oricum, nu arată bine.

Graficul zilnic a indicat topul, şi acum se află la un punct de decizie. „Să rup linia de trend ascendent martie-mai? Să rup suportul canalului de regresie? Stocasticul să rupă şi el consolidarea?” Ne auzim data viitoare (va fi urât la bursă).

159-30390-analizatehnica.jpg