Comentariile lui Alan Greenspan, cel care a anticipat căderea burselor din 2000, sunt deja cunoscute în privinţa caracterului iraţional al bursei din Shanghai. El, dar nu numai el, anunţă o corecţie serioasă pentru piaţa chinezească în care din ce în ce mai mulţi neofiţi cumpără acţiuni, căutând să depăşească câştigurile depozitelor bancare. Această situaţie, la o altă scară, a fost înregistrată în piaţa românească în februarie 2005, când aceasta a scăzut cu aproape 30% în două luni.

O corecţie serioasă la bursa chinezească este sigură, necunoscutele fiind momentul în timp şi magnitudinea. Global, pieţele bursiere, dar şi cele ale materiilor prime, sunt la valori istorice maxime şi orice „sughiţ“ minor va fi amplificat în alte burse. Lăsând la o parte elemente fundamentale şi psihologice, să vedem ce spune graficul indicelui bursier SSEC al bursei din Shanghai. Primul subchart indică clar că în 2007 avem de-a face cu o evoluţie cu unghi mai mare de 45 de grade. O astfel de evoluţie anunţă o corecţie, nu o retragere. Pentru a afla posibile valori de suport în căderea anticipată, aplicăm retragerile Fibonacci, care funcţionează şi sunt instrumente de încredere atât pentru traderi, cât şi pentru investitori. 3.600 şi apoi 3.100 sunt niveluri unde putem spune confortabil că indicele se poate retrage fără a distruge trendul ascendent pe termen lung al pieţei chinezeşti.

În analize trecute, am folosit indicatorul de elasticitate, care nu a înşelat niciodată în legătură cu caracterul supraextins al pieţelor sau al preţului acţiunilor. Subchartul 2 oferă această imagine care anunţă pericol ridicat, deoarece indicatorul a avut o valoare de 57, similară cu cea de la începutul anului 2007, când piaţa chineză a cauzat retrageri globale.
Colapsul pieţei chinezeşti îşi va spune cuvântul şi în piaţa românească, prin efectul de domino. În acest moment, „cash is king“.

45-3047-34_ssec30052007.jpg

 Sursa: http://ta.educofin.com

 

Te-ar putea interesa și: