Cei care s-au temut până de curând de tranzacţionarea acţiunilor la bursă vor avea ocazia să înveţe despre farmecele ei tranzacţionând produse derivate. Indicele BET va fi suportul acestor produse. În străinătate, analiza tehnică este instrumentul principal de analiză pentru a tranzacţiona orice tip de futures, aşa că vom arunca o privire asupra indicelui din acest unghi. Există o mare încredere că aceste produse derivate vor duce la dezvoltarea bursei, aşa că ele merită toată atenţia. BET este compus din 10 acţiuni. Trei dintre ele au o pondere de peste 19%, două dintre acestea fiind instituţii financiare: BRD şi TLV. Deci financiarele sunt acolo în proporţie de 39% din BET.

Graficul alăturat este săptămânal şi exprimă realitatea: pe termen lung, BET se află în trend ascendent în culoarul bine delimitat. Observăm că următorul minim major, L3, poate apărea în 18 luni de la precedentul L2, adică la sfârşitul anului 2007. La fel şi cu valoarea maximă, din cauza distanţei T2-T3 pe 18 luni. Valoarea minimă poate atinge un suport anticipat la 9.500-9.600 (extrapolarea pe trei luni a liniei actuale de suport). De reţinut este trendul pe termen lung, care se anunţă între aceste două repere, suport şi rezistenţă. Trecem acum la indicatorul Momentum, o metodă cuantificabilă a evoluţiei indicelui BET.

64-6256-342.jpgSe află imediat sub zero şi este indecis. Prezenţa indicelui în spaţiul restrâns dintre suportul iunie-prezent şi rezistenţa august-prezent măreşte caracterul de nesiguranţă care domină piaţa astăzi. Graficul mai arată şi două divergenţe negative, DN1 şi DN2, dintre care numai prima a avut o soluţionare (scădere). A doua a rămas suspendată, dar se poate întâmpla un accident major pe DN2, după cum arată graficul. Trendul lung rămâne ascendent până la ruperea suportului. Pe termen mediu, divergenţa negativă DN2 ameninţă. Pe termen scurt, confuzie.

sursa: https://ta.educofin.com