68-6613-2.jpgRRC este acţiunea cu care într-adevăr înveţi despre bursă şi, mai ales, despre analiza tehnică. Una este să înveţi şi să câştigi, alta este să înveţi şi să pierzi. RRC a făcut pe mulţi să nu se mai apropie de bursă, dar pentru alţii, mai puţini, a fost o sursă de câştig. Acţiunile la bursă au temperament, ca şi oamenii. Liniştite sau nervoase, de încredere sau şmechere, prieteni pe termen lung sau scurt. Acţiunile RRC nu mai fac parte de mult din categoria celor cu care să te întâlneşti pe stradă: când le vezi, le ocoleşti, treci pe trotuarul celălalt chiar printre maşini, spre binele tău. Riscul să fii lovit de trafic este mai redus decât să dai mâna cu acest prieten la bursă.

Graficul alăturat explică titlul rubricii. După o primă zi exuberantă (1), RRC face un „gap“ (2) care prinde (3) pe mulţi care încă mai cred în logică în piaţă. Piaţa nu are logică! Piaţa are trend, care poate fi normal sau excesiv. În acest caz, este vorba de ultimul tip. Acest gap (2) „seamănă“ cu unul de explozie (volum excelent şi ieşirea din consolidarea aprilie-august) care, de regulă, statistic nu se închide decât târziu, în medie după 83 de zile şi în 74%-76% din cazuri. Iată că în cazul nostru s-a închis în numai 12 zile. Seriozitatea acestui gap care se identifică cu titlul articolului, face ca numai cei care au prins prima zi să câştige ceva sau, eventual, să iasă pe zero. Restul, care au sperat că RRC se va duce în ceruri, au pierdut. Nu ar fi vorba de pierderea monetară, ci de o combinaţie bani-timp de revenire la valoarea de cumpărare. Această combinaţie nu este în favoarea celor care au cumpărat după gap.

Aş dori să menţionez că graficul indică un semnal de intrare în 22 august, înainte de anunţarea vânzării RRC către KazMunaiGaz în 27.

*) „suck and dump“, în traducere aproximativă înseamnă când eşti atras şi lăsat apoi în cădere liberă.

Sursa: https://ta.educofin.com