În absenţa unor măsuri eficiente pentru a calma inflaţia, stabilitatea relativă a cursului valutar poate fi asociată cu calmul dinaintea furtunii, se arată într-un comunicat remis de Moneycorp.

Firmele românești trebuie să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar, în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare tind să se accentueze pe măsură ce problemele economice se acutizează, afirmă analiștii de la Moneycorp România. Costurile creditării, inflația de două cifre, costuri tot mai mari cu utilitățile (energie, gaze, carburanți), cu materiile prime, scăderea creditului furnizor accentueaza constant neîncrederea în economie.

Insa printre puținele repere de stabilitate din ultimii 2 ani s-a aflat cursul valutar EUR-RON, moneda națională având o volatilitate foarte limitată. (Curs BNR EURRON 3 Ianuarie 2022 – 4.947 vs Curs BNR EURRON 25 Noiembrie 2022 4.9250)

Dolarul este un plasament mai profitabil si mai sigur decât Euro

Aprecierea semnificativă a dolarului din ultima perioadă, la un nivel istoric în fața leului (5.1794 Curs referinta BNR in data 28 Septembrie 2022) a creat însă multe semne de întrebare, legate de evoluția pieței valutare în contextul accentuării problemelor macroeconomice la nivel mondial. Pe de altă parte, în data de 5 Septembrie 2022, leul se apreciase în faţa Euro la un minim al anului, fiind cotat de BNR la 4.8215, a evidențiat sursa citată.

,,Evoluţia dolarului în fața leului din ultima perioadă are în principal conotații externe, independente de situația din România. Odată cu accentuarea efectelor economice regionale, pe fondul temerilor de escaladare a conflictului din Ucraina, cumulata cu decizia FED de a crește dobânda cheie, investitorii si actorii institutionali au migrat puternic către USD, monedă considerată a fi un plasament mai profitabil si mai sigur decât Euro.’’, a declarat Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România.

Ce se întâmplă cu moneda Euro?

Dincolo de evoluția fluctuantă a dolarului, pentru România contează foarte mult dinamica cursului Euro-Leu, în condițiile în care marea majoritate a comerțului extern al țării noastre se desfășoară în Euro.

,,Pentru că avem o economie euroizată, referința Euro este mult mai relavantă decât cea a USD, moneda americană având şi ea rol semnificativ în sectoare cheie de energie și comerț exterior, mai ales cu China. Ne interesează Euro pentru că principalii noștri parteneri comerciali sunt Germania, Franța, Italia și Spania, unde exportăm si de unde importăm în Euro’’, a declarat Claudiu Ghebaru, senior Corporate Dealer Moneycorp.

Potrivit analiștilor, aprecierea Leului în fața Euro, din ultima vreme, are atât cauze externe cât mai ales interne. Creșterea economică anunţată de INS pentru primele trei trimestre a reprezentat un semnal ce a influențat în mod pozitiv percepția investitorilor în privința României. Totodata intrarea fondurilor din PNRR au condus implicit si la cresterea rezervelor BNR, astfel că şi acest aspect a contribuit la stabilitatea cursului.

Provocări multiple pe piața valutară

Pe 25 noiembrie, un Euro este cotat la BNR 4,9250 lei, în timp ce moneda americană este cotată la 4,7278 lei, după ce anterior trecuse de 5 lei. Ce ne așteaptă în această iarnă pe piaţa valutară?

,,Totul depinde de evoluția contextului internațional, de măsurile pe care autoritățile europene le vor lua în perioada următoare. Nu este exclus ca dolarul să se aprecieze din nou în fața euro dacă problemele economice ale UE nu vor fi tratate eficient, de la inflație la problema energetică.’’, a declarat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.

,,Deciziile privind gestionarea crizei energetice se vor afla în prim-plan. În plus, percepția investitorilor privind moneda euro va fi influențată de modul în care BCE va gestiona inflația, din perspectiva dobânzilor. În esență, mergem pe o gheață extrem de subțire, situația fiind de natură să baleeze dintr-o zonă pozitivă în cea negativă în foarte scurt timp, mai ales în contextul războiului, cumulat cu cresterea dobanzilor la nivel global’’, a mai spus acesta.