Încetinirea creşterii economice în Rusia, potrivit lui Ivan Ceakarov, expert la Renaissance Capital, are legătură cu ‘capcana veniturilor medii’, în care cad de regulă ţările emergente, ce nu mai pot asigura o creştere accelerată a economiei din cauza că se lipsesc de principalul avantaj – costurile mici /aşa-numitul ‘beneficiu al celui rămas în urmă’/.

Mai exact, explică expertul rus, în această capcană cad ţările cu un Produs Intern Brut (PIB) anual pe cap de locuitor de 16.000 de dolari, iar, în Rusia, această cifră este de 16.016 de dolari. Dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud ) Rusia s-a trezit prima în această situaţie. Fenomene similare s-au înregistrat în economia Europei Occidentale în anii 1970, în cea a Coreii de Sud – în 1995, în cea a Singapore şi Hong Kong – la începutul anilor 1980.

În acest sens, Ceakarov se bazează pe estimări ale Biroului Naţional de Cercetări Economice din Statele Unite ale Americii (NBER), care a stabilit că ţările care se confruntă cu astfel de situaţii pierd două treimi din ritmul lor de creştere. Pentru Rusia aceasta înseamnă că PIB-ul va creşte cu aproximativ 1,6 la sută pe an, faţă de 4,3% în 2010-2011.

Creşterea economică în Rusia a încetinit de la începutul anului trecut. Pe fondul încetinirii creşterii economice ruse, Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova şi unele organizaţii internaţionale, cum ar fi Banca Mondială au revizuit de mai multe ori previziunile de dezvoltare a economiei ruse în următorii câţiva ani.

În aprilie, experţi au avertizat că dacă guvernul nu ia măsurile necesare, spre toamnă în Rusia ar putea începe recesiunea.

Renaissance Capital a prezis Rusiei pericolul ‘capcanei veniturilor mici’ încă în luna noiembrie trecut. Atunci, Banca de Investiţii de la Moscova a declarat că şansele de a evita acest lucru este de 60%, subliniind că ţara are nevoie de reforme economice.

Oficialii de la Moscova explică stagnarea prin tendinţele negative de creştere în economia globală. În prezent, datoria naţională a Rusiei constituie 10% din PIB.

Revenind la Grecia, aceasta a atins un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor de 16.000 de dolari în anii ’80. În următorii zece ani, şomajul a crescut de 2,5 ori, iar inflaţia de 1,6 ori. La începutul anilor 1980, datoria publică a statului elen era de 20% din PIB, iar către 2012 a depăşit 170%, notează Vedomosti.

SURSA: Agerpres