Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulţi analişti economici după examinarea informaţiilor cuprinse în raportul preliminar al companiei americane de audit Kroll, raport prezentat luni de către preşedintele legislativului de la Chişinău, Andrian Candu. 

'Una din principalele concluzii care pot fi trase din raportul Kroll este că în Republica Moldova avem un sistem putred şi corupt', a declarat pentru Radio Chişinău expertul Sveatoslav Mihalache. El susţine că tranzacţiile ilegale, în spatele cărora s-ar afla controversatul om de afaceri Ilan Shor, al cărui nume este vehiculat în raportul Kroll, nu ar fi putut fi realizate fără acordul unor persoane aflate la putere.

Şi analistul Viorel Gârbu consideră că Ilan Shor este doar vârful de lance în acest caz şi că acesta ar fi fost susţinut de persoane atât interior, cât şi, posibil, din exteriorul Republicii Moldova, în condiţiile în care el reprezenta la Banca de Economii o bancă din Federaţia Rusă, şi anume Vneşekonombank. 'Aceste tranzacţii nu ar fi putut exista fără concursul anumitor instituţii ale statului, care mai întâi au permis ca ele să aibă loc şi apoi şi-au asumat o datorie enormă', a declarat Viorel Gârbu, potrivit aceleiaşi surse.

Compania Kroll a investigat timp de mai multe luni dispariţia acestor bani, iar ulterior a elaborat un raport preliminar, care însă nu a fost făcut public. Şeful legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a publicat totuşi documentul, pe fondul nemulţumirilor tot mai mari şi al protestelor antiguvernamentale de amploare care au avut loc duminică la Chişinău. Rezultatele investigaţiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că, în anii 2012-2014, s-ar fi încercat preluarea controlului asupra a trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank -, inclusiv prin acordarea unor credite neperformante.

Potrivit raportului, omul de afaceri Ilan Shor şi asociaţi ai acestuia au jucat un rol major în dispariţia banilor de la cele trei bănci. În raport figurează numele a zeci de companii care ar aparţine grupului Shor sau care ar avea legătură cu acesta. Prejudiciul total adus băncilor moldoveneşti de către grupul Shor s-ar cifra la aproximativ un miliard de dolari.

Ilan Shor a negat acuzaţiile ce i se aduc. El a fost reţinut astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie.

AGERPRES