Punctul său de vedere: băncile greceşti vor epuiza în curând numerarul, ceea ce duce la o penurie de importuri, inclusiv produse medicale, cu excepția cazului în care Banca Centrală Europeană îşi extinde asistența, a spus Vamvakidis intr-un interviu. Un referendum programat pe 5 iulie privind măsurile de austeritate, probabil că va duce la alegeri în august și la un potențial nou guvern.

Apoi " Grecia va primi cel mai devreme finanțări noi în luna septembrie sau mai târziu – între timp, economia se va prăbuși", a spus Vamvakidis. "La nivel personal, aceasta este o situație foarte proastă. Și cel mai rău încă stă să urmeze."

Pentru a preveni o criză, BCE va trebui să stimuleze programul de Asistență de lichiditate de urgență ELA, continuând să asigure creditorii că Grecia are suficient numerar, a spus strategul de la Bank of America.

"În caz contrar, va fi un dezastru umanitar", a spus el. "Oamenii vor începe să fie afectaţi atunci când nu-şi pot retrage salariile, atunci când vor apărea lipsurile pentru că Grecia importă multe din produsele sale. De exemplu, medicamente sunt importate, dar şi unele produse alimentare sunt importate."