În acest sens, președintele ANAF a menționat că administrația fiscală și vamală, prin structurile de la nivel central, regional și local, va dispune acțiuni specifice de informare și îndrumare a cetățenilor și mediului de afaceri referitoare la necesitatea respectării obligației de comercializare a țigaretelor și produselor din tutun care sunt produse în conformitate cu noile reglementări legale ce urmează să intre în vigoare începând cu data de 20 mai 2017, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

În același context, în perioada imediat următoare, vor fi dispuse acțiuni specifice de verificare și control la nivel național, organizate de Direcția Generală a Vămilor, cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu scopul de reducere a nivelului de contrabandă cu țigarete.

În continuarea acțiunilor derulate de autoritatea vamală în cadrul operațiunilor SCUT 1 și SCUT 2, vor fi intensificate controalele vamale atât în birourile vamale aflate la frontiera comunitară, cât și în punctele de trecere a frontierei non comunitare. Totodată, vor fi efectuate acțiuni punctuale de control în piețe, târguri, oboare, la sediile operatorilor economici, cât și în locațiile unde există date și informații privind traficul ilicit cu produse din tutun prelucrat.

Această întâlnire face parte din măsurile de îmbunătățire a colaborării dintre administrația fiscală și contribuabili, prevăzute în Planul de măsuri privind eficientizarea activității ANAF, agreat de Guvernul României, menționează comunicatul citat.

Țigările se scumpesc de la 1 iunie cu 10 bani, asta după ce Ministerul Finanțelor va crește acciza la tutun cu 1%. De asemenea, oficialii instituției au negociat cu marii jucători din industria de tutun un calendar de majorare a accizei cu câte 2% pe an până în 2022.

Acciza totală la țigarete crește cu 1% de la 1 iunie 2016 și cu câte 2% pe an până în 2022, începând cu anul viitor. Declarația a fost făcută pentru Capital de Ionuț Mișa, secretar de stat din cadrul minsiterului de Finanțe. La alte produse din tutun precum țigările încălzite tutun fin destinat rulării de țigarete, alte tutunuri de fumat, acciza crește cu 2% de la 1 ianuarie 2018, urmând ca majorarea să se mențină până în 2022 inclusiv. Structura accizei, în schimb, rămâne la fel, iar acciza minimă rămâne 97% din acciza totală.

Modificările se vor face în Parlament prin amendarea OUG 3/2017, aflată acum la Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților, în faza de raport. De asemenea. modificările sunt cuprinse în Raportul de Convergență aprobat vineri de Guvern și care va fi trimis Comisiei Europene.

Producătorii de țigarete nu au fost luați prin surprindere.