Potrivit ANAF, campania are două componente care se adresează publicului larg, pe de o parte, şi personalului ANAF, pe de altă parte. 85% din finanţare – 1,07 milioane de lei – provine din Granturi Norvegiene 2009-2014, în cadrul proiectului "Creşterea integrităţii în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin cooperare instituţională şi consolidarea capacităţii", iar 15% este asigurat din bugetul naţional. 

Campania destinată publicului larg se desfăşoară simultan în mediul online pe primele 10 site-uri specializate în publicarea de ştiri generale şi economice (ştirileprotv.ro, adevărul.ro, bzi.ro, realitatea.net, romaniatv.net, antena3.ro, gândul.info, ziare.com, evz.ro, mediafax.ro), la 6 din primele 10 posturi TV cu audienţă naţională (România TV, Antena 3, TVR 1, Prima TV, Naţional TV şi B1 TV), la 3 posturi radio cu acoperire naţională (Europa FM, Radio România Actualităţi şi Antena Satelor) şi în presa scrisă în patru publicaţii centrale (România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul). 

Pentru angajaţii ANAF sunt realizate cinci spoturi video pentru difuzare internă cu teme diferite (inspecţia fiscală, controlul antifraudă fiscală, controlul vamal, secretul fiscal şi administrarea contribuabililor) pentru a fi utilizate de către Direcţia generală de integritate în cadrul sesiunilor de instruire. 

Implementarea proiectului se realizează de către ANAF, în calitate de promotor de proiect, împreună cu Secretariatul General al Guvernului – Cancelaria Primului Ministru şi Administraţia Fiscală din Norvegia, în calitate de parteneri. Scopul proiectului este de a îmbunătăţi capacitatea administrativă a DGI pentru asigurarea respectării criteriilor de integritate în ANAF şi de a creşte gradul de conştientizare în societatea românească, în general, şi în rândul angajaţilor instituţiei, în particular, privind necesitatea respectării prevederilor legale şi a eticii profesionale. 

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală va efectua în intervalul 30.11 – 04.12.2016 o acţiune operativă de control la nivel naţional. Este începutul unei serii de verificări ce se vor desfăşura pe întreg parcursul lunii decembrie, ca urmare a intensificării anumitor activităţi economice specifice care prezintă riscuri în ceea ce priveşte manifestarea unor fenomene circumscrise fraudelor fiscale şi vamale, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

 

Inspectorii antifraudă vor urmări cu precădere fluxurile de bunuri provenite din achiziţii intracomunitare sau din import, în vederea identificării riscurilor determinate de comportamentul fiscal al destinatarilor înscrişi în documentele de transport, de provenienţă şi în documentele vamale.

Activităţile de monitorizare şi de analiză de risc au fost deja demarate, urmând ca informaţiile obţinute să fie valorificate pe parcursul acestor acţiuni operative.

De asemenea, în programarea acţiunilor s-a ţinut cont de constatările obţinute în operaţiunile ”Cristal” şi ”Helios”. O atenţie deosebită se va acorda centrelor comerciale şi zonelor cu risc fiscal semnificativ în care s-au constatat cele mai multe abateri.

AGERPRES