Anunțul momentului pentru oamenii cu datorii la Fisc. Vor putea să plătească în rate

Informația a apărut în contextul în care Guvernul a aprobat vineri, 17 iunie, o ordonanță de urgență privind prelungirea restructurării fiscale, până în 2023, pentru cei cu datorii mari către ANAF.

Astfel, persoanele fizice cu datorii mai mari de 5.000 de lei și firmele cu datorii mai mari de 20.000 de lei vor putea să își restructureze datoriile la ANAF până anul viitor.

Potrivit ordonanței de urgență, cei cu datorii la ANAF cumulate până la 31 decembrie 2021, vor putea să depună o notificare de restructurare până pe 31 ianuarie 2023. Apoi, aceștia vor putea să facă solicitarea de restructurare până pe 31 iulie.

După aceste etape, va fi stabilit cu ANAF un plan de rambursare a datoriei în mai multe tranșe.

Urmează controale masive în toată România

Amintim că șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a explicat anterior că persoanele fizice care fac evaziune fiscală vor fi vizate de controale masive din data de 1 iulie.

„Începând cu 1 iulie, ANAF-ul va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe şi nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici care în majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc munca la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc nici un impozit în viaţa lor”, a declarat Lucian Heiuș.

De asemenea, acesta a spus că în ultimii 10-11 ani controalele s-au făcut „într-un ritm foarte timid”, circa 630 de decizii de impunere în perioada menționată, iar media de impunere fiind de aproximativ 100.000 de euro.

„Oameni buni, 20 de miliarde de euro în patru ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. fiscul din România trebuie să facă ce face orice fisc din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice. (…) Mergem, vedem cât a declarat și ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat, avem o discuție cu contribuabilul, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să-și cumpere 20 de apartamente când el a avut venituri fiscalizate de 10.000 de euro.

Dacă nu și le poate justifica, facem diferența, impozităm cu 16% și calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”, a completat șeful ANAF.