‘Preşedintele consideră că europenii au capacitatea de a acţiona pentru a rezolva situaţia şi că au luat deja măsuri importante’, a declarat Carney în cursul cotidianului briefing de presă.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane a adăugat că ‘se menţin riscuri serioase şi nu încape îndoială că pieţele rămân sceptice’ în privinţa măsurilor luate până în prezent. ‘Considerăm, deci, că trebuie luate şi alte măsuri’, a insistat Carney.

Pe de altă parte, el a indicat că în cursul ‘consultărilor ce au loc cu regularitate’ cu partenerii săi europeni, Statele Unite au adus în discuţie ‘lecţiile învăţate din exprienţa’ americană a crizei.

Astfel, potrivit lui Carney, Washingtonul a discutat cu partenerii săi europeni despre ‘hotărârile dificile’ luate de SUA, cum ar fi salvarea băncilor cu fonduri publice, decisă la sfârşitul lui 2008. Purtătorul de cuvânt a adăugat că responsabili de pe ambele maluri ale Atlanticului au discutat despre modul în care ‘anumte lecţii învăţate în SUA ar putea fi aplicate în Europa’.

Potrivit unui responsabil din cadrul Trezoreriei americane, ‘liderii europeni par să acţioneze cu un sentiment întărit al urgenţei’.

‘Sperăm să vedem Europa acţionând mult mai repede în săptămânile ce urmează, în special odată cu apropierea summitului G20 din Mexic’, prevăzut pentru 18 şi 19 iunie, a declarat acest responsabil sub protecţia anonimatului. ‘În acest interval de timp, va fi deosebit de important să se acţioneze pentru consolidarea sistemului bancar european’, a subliniat el.

SURSA: Agerpres