Deși deocamdată numărul de îmbolnăviri nu este ridicat, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA se așteaptă la o extindere a numărului de cazuri, iar experți susţin că omenirea se confrută deja cu o pandemie.

EFECTE ASUPRA MODULUI DE VIAȚĂ

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de apariția unui caz de “transmitere prin comunitate” în California – o persoană testată pozitiv cu Covid-19 care nu a călătorit în China și nu a avut niciun contact cunoscut cu o persoană deja infectată.

“Ne așteptăm ca, în cele din urmă, să ajungem la transmitere prin comunitate în această țară. Nu mai este o chestiune de ‘dacă’, ci mai degrabă o chestiune de ‘când’ exact se va întîmpla și de câte persoane din această țară vor înregistra forme severe de îmbolnăvire”, a declarat Nancy Messonnier, director în cadrul CDC, citată de Reuters, transmite 360medical.ro.

În această situație viața cetățenilor din SUA ar putea fi afectată semnificativ, deoarece vor fi luate măsuri precum  anularea evenimentelor publice,  închiderea școlilor și centrelor de îngrijire de zi și tendința de a depinde tot mai mult de comenzile făcute la distanță pentru a evita riscul de expunere.

KIT PREVENTIV

Departamentul pentru Securitate Internă din SUA a realizat deja un plan de pregătire în caz de pandemie, care include și un stoc minim recomandat cetățenilor americani ca măsură de prevenție în caz de pandemie generată de coronavirus.

Acesta include următoarele lucruri:

  1. Medicamente pentru gripă și răceală: Cum nu există tratament sau vaccin pentru Covid-19, autoritățile americane recoamandă oamenilor să aibă medicamente care tratează simptomele gripei (febră, tuse, dificultăți respiratorii și pneumonie), care sunt similare. Astfel, sunt recomandate calmante pentru dureri, medicamente pentru gripă și răceală și vitamine, prevede ghidul realizat de autoritățile americane.
  2. Stocuri de alimente și apă pentru 2 săptămâni
  3. Stocuri de medicamente necesare pentru 2 săptămâni – pentru persoanele care urmează tratamente
  4. Înregistrarea propiilor date medicale – prin aplicații precum Blue Button – care sunt utile mai ales în cazul apariției unor urgențe medicale.

Ghidul menționează că, în cazul unei pandemii, cei mai mulți oameni vor fi capabili să se trateze singuri, la domiciliu.

MĂȘTILE, NERECOMANDATE OAMENILOR SĂNĂTOȘI

CDC recomandă purtarea măștilor doar de către persoanele bolnave sau care sunt în contact cu persoane infectate. În schimb, CDC nu recomandă purtarea măștilor de către persoane sănătoase, care nu sunt în zone de risc.