Amenzi dacă faci grătarul în aer liber. Românii care locuiesc la bloc trebuie să ştie unde au voie să meargă la grătar în spaţiul public

Riști să primești amenzi uriașe dacă faci grătar în aer liber. Zeci de mii de români care locuiesc la bloc găsesc în ziua de 1 Mai un prilej perfect pentru a evada dintre cei patru pereţi şi a face un grătar în aer liber, alături de familie sau prieteni. Atenţie însă la ce prevede legea!

O lege în vigoare de acum 10 ani detaliază activitățile interzise în astfel de circumstanțe și impune respectarea unor condiții specifice pentru a evita sancțiunile din partea poliției.

Prevederile legii nr. 54/2012 oferă claritate asupra regulilor ce trebuie respectate pentru a evita amenzi semnificative atunci când organizezi grătare în aer liber.

Această lege reglementează strict activitățile de tip picnic desfășurate în spațiul deschis, care implică consumul de băuturi sau alimente, inclusiv aprinderea focului. Există doar două zone special amenajate în care este permisă organizarea unui picnic sau a unui grătar conform prevederilor legale.

Sunt stabilite:

  • locuri desemnate pentru activități de picnic în care nu este permisă aprinderea focului;
  • zone special amenajate pentru grătar, echipate cu utilități și facilități necesare pentru aceste activități.

Conform prevederilor legale, aceste zone sunt indicate în planurile de zonificare ale parcurilor din localitate sau în zonele adiacente ale pădurilor situate în intravilanul acestora.

grătar
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei

Astfel, este permisă realizarea grătarului în aer liber cu condiția să se ia în considerare în primul rând măsurile de siguranță adecvate. Cei care fac grătar trebuie se asigure că focul nu prezintă un pericol real pentru mediul înconjurător.

Cei care nu folosesc un spațiu special amenajat și supravegheat sunt pasibili de amenzi care pornesc de la 2.000 de lei. Aceste sancțiuni pot ajunge și la 5.000 de lei.

Aceste zone trebuie să fie echipate și cu containere special destinate colectării selective a deșeurilor, care să fie marcate corespunzător.

În plus, este recomandată amplasarea toaletelor ecologice în aceste zone. Participanții la picnicuri sau grătare sunt îndemnați să selecteze cu atenție deșeurile pe care le produc.

Pentru nerespectarea acestor reguli, sunt impuse sancțiuni contravenționale. Amenzile pot ajunge până la 500 de lei.

Cei care lasă focul deschis riscă și ei o amendă de maxim 3.000 de lei. Aici intră cei care lasă focul de la grătar deschis, dar și cei care aruncă pe jos țigările.