România este o țară plină de frumusețe. Cei care o explorează țara vor avea privilegiul de a admira peisaje spectaculoase, animale și flori rare, unele dintre ele fiind chiar protejate de lege. În timpul unei călătorii în munți, doi soți au descoperit o floare minunată și rară. Iar cei care o rup riscă o amendă uriașă.

Iedera albă, floare rară pe cale de dispariție

Claudiu Fiu, un pasionat de natură din România, a avut norocul să descopere o floare rară în timp ce călătorea prin munții din județul Gorj. Descoperirea a avut loc în zona Lacul Valea Mare – Piatra Cloșanilor. Floarea este cunoscută sub numele de „iedera albă daphne belgium”. Această floare remarcabilă este renumită pentru parfumul său puternic și se bucură de statutul de specie protejată de lege.

„Pe tot muntele se simțea parfumul acestei flori rare și strict ocrotite”, a scris Claudiu Fiu pe pagina sa de Facebook.

Regretabil, iedera albă se află pe lista speciilor aflate în pericol de dispariție. Această situație a determinat includerea sa în categoria monumentelor naturii. Datorită rarității sale, această iederă beneficiază de protecție legală, iar cei care o smulg din habitatul său natural se expun riscului de a primi amenzi substanțiale din partea autorităților. Concret, cei găsiți vinovați pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei.

Parfumul puternic al iedera albe este asemănător cu cel al crinilor. Această plantă poate fi găsită atât în Carpații Meridionali, cât și în Munții Apuseni. Iedera albă atinge o înălțime de 15 – 35 de centimetri, iar frunzele sale sunt dispuse numai în vârf.

Lalelele pestrițe, protejate de lege

O altă floare protejată de lege în România este laleaua pestriță. Cu toate că sunt o priveliște minunată, este crucial să le lăsăm să înflorească în pace! Orice încercare de a le rupe poate aduce după sine o amendă substanțială.

Romsilva atrage atenția turiștilor că, în acest sezon, în diverse regiuni ale țării, lalelele pestrițe își fac simțită prezența. Aceste flori sunt considerate monumente ale naturii și sunt protejate și monitorizate atent de către experții Romsilva. Încălcarea regulilor privind protejarea acestor flori rare poate atrage amenzi semnificative, ce pot ajunge chiar la zeci de mii de lei. Mai multe puteți afla aici.