Odată cu asta, au apărut însă și temerile legate de o „aterizare dură“ a economiei țării, creșterea economică anuală de până la două cifre fiind periculoasă din acest punct de vedere. Datele economice nu oferă, totuși, niciun indiciu în acest sens.
Însă China se confruntă cu o rată anualizată a inflaţiei aflată la cote ridicate – în special la produsele alimentare. În mod oficial, rata inflaţiei este de 5,6% – cu mult peste 4%, ținta stabilită de guvern, asta în ciuda majorării de cinci ori a dobânzii de referință în ultimele 12 luni.
În prezent, se manifestă temerea că o politică monetară mai strictă ar putea reduce creşterea celei de-a doua economii a lumii. Este un act foarte delicat de echilibru, între riscul de intrare în recesiune şi pericolele generate de combaterea inflației, pe care banca centrală chineză trebuie să îl facă.
Cu toate acestea, în timp ce avântul Chinei şi problemele legate de ajutorarea țărilor euro-periferice ţin prima pagină a ziarelor, problemele interne ale Chinei legate de propriile datorii se bucură de o atenţie mult redusă. Se pare că Beijingul dorește să rezolve acest aspect printr-o injecție de de lichidităţi de aproximativ 460 de miliarde de dolari americani destinate acoperirii riscului împrumuturilor neperformante făcute de autoritățile provinciale locale.
Raportând această sumă proporţional cu mărimea economiilor chineză şi americană, ea este aproximativ o dată și jumătate mai mare decât uriașul plan de salvare guvernamental TARP (troubled asset relief program) pentru băncile din SUA aplicat la apogeul crizei imobiliare din 2008! Cu toate că Beijingul îşi poate permite acest lucru cu ușurință, măsura reflectă reculul ­boomului economic chinez.
Multe proiecte, în special în domeniul dezvoltării infrastructurii, dar şi în domeniul dezvoltării capacităţilor industriale, sunt din punct de vedere economic pur şi simplu neprofitabile. Mai mult decât atât, creşterea economică rapidă se produce din ce în ce mai mult în detrimentul calităţii şi durabilităţii. În cazul în care China nu va fi în măsură să creeze prosperitate pe o bază mai largă a populației, iar consumatorii nu vor putea face ca motorul economic să meargă, redresarea economică pe termen lung ar putea fi pusă în pericol.
În ultimele săptămâni, piaţa de capital chineză a fost puternică, în conformitate cu tendinţa manifestată la nivel mondial, iar acum, dintr-o perspectivă evaluativă, apare destul de atractivă. Raiffeisen Capital Management consideră drept promiţătoare îndeosebi titlurile de pe piaţa internă, în special cele legate de consum și de produsele de folosinţă zilnică.
Gerhard Aigner este Managing Director al Raiffeisen Capital Management.