Marţi, s-a desfăşurat ceremonia oficială de înfiinţare a oraşului Sansha, pe insula cu acelaşi nume din arhipelagul Spratley. Înainte de ceremonie, locuitorii oraşului au ales consiliul municipal, format din 45 de deputaţi. La scrutin au participat 1100 de alegători. Evenimentul oferă o imagine în legătură cu numărul locuitorilor oraşului. A fost ales şi secretarul Comitetului Partidului Comunist, conducătorul de facto al noului oraş de nivel districtual. Jurisdicţia districtului va cuprinde trei insule ale arhipelagului.
Scopul militaro-politic al acestei hotărâri ne va fi clar dacă se are în vedere că Consiliul Militar Central de la Beijing a anunţat că, pe lângă noua formaţiune municipală, se înfiinţează şi o garnizoană militară "la nivel de divizie", care va răspunde de securitatea celor trei insule ale arhipelagului.
Comentând evoluţia evenimentelor, agenţia Asociated Presse remarcă faptul că Beijingul îşi consolidează pretenţiile asupra zăcămintelor marine de petrol şi gaze.
Pentru a ajunge la insulă de pe continent, pe mare, sunt necesare 13 ore. Există poştă, bancă, un supermarket, un spital. Şi asta este aproape tot.
Filipinele au conndamnat decizia Chinei. Autorităţile de la Manila au protestat diplomatic la adresa Chinei. Potrivit versiunii autorităţilor filipineze, China a încălcat suveranitatea teritorială a Fillipinelor în "apele şi pe platforma continentală din Marea din Vestul Filipinelor". De unde reiese că Manila recunoaşte denumirea de "Marea din Vestul Fillipinelor" (cu acest nume figurează ea pe hărţile ruseşti). În mesajul anual adresat ţării de preşedintele Filippinelor, Benigno Aquino III, afirmă că Filipinele îşi vor consolida forţele armate şi-şi vor apăra teritoriul în faţa incursiunilor străine.
Conflictul legat de insule a căpătat un caracter încă şi mai acut între China şi Vietnam. Nu s-a ajuns la ciocniri armate, ca în deceniul trecut, însă la Hanoi s-au desfăşurat câteva demonstraţii împotriva Chinei. Toate aceste aspecte îi fac pe analiştii străini să se întrebe: în definitiv, care este scopul? Generalul Tzin Inan, şeful Institutului de Cercetări de pe lângă Universitatea pentru Apărare Naţionalăă, afirmă că Japonia deţine suveranitatea asupra insulelor Okinawa şi Ryukyus. În ultimii ani, în China, aceste puncte de vedere nu au fost exprimate în mod deschis.
Iakov Berger, cercetor ştiinţific principal în cadrul Institutului pentru Orientul Indepărtat al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, a reamintit faptul că încă în anii 2000 în China a fost făcută analiza referitoare la posibilitatea ca ea să devină o putere globală fără să fie un puternic stat maritim. Experienţa istorică a demonstrat faptul că acest lucu nu este posibil. În epoca dinastiei Ming, China a avut această şansă, dar a pierdut-o, contactele cu străinii fiind interzise.
"Iată de ce, astăzi, Beijingul îşi formează nişte forţe maritime şi aeriene militare puternice şi îşi susţine ferm drepturile asupra insulelor în discuţie. Crearea unei garnizoane la Sansha se înscrie în această strategie. Din declaraţiile autorităţilor chineze reiese că navele străine vor putea trece prin apele din insulelor numai cu permisiunea Chinei.
În conflictul referitor la Marea Chinei de Sud, Beijingul a înregistrat un succes diplomatic. El a reuşit să dezbine Asociaţia Statelor din Asia de Sud Est (ASEAN). O parte din aceste ţări nu au sprijinit Vietnamul şi Filipinele.
În ceea ce priveşte Japonia, Beijingul nu a exprimat în mod oficial pretenţii asupra insulelor Ryukyus, deşi, cu câteva secole în urmă, acestea plăteau tribut împăratului chinez. Asemenea pretenţii sunt exprimate pe blogurile organului central de partid, Jenmin Jibao". Probabil, nu fără intenţie. Asemenea declaraţii sunt fie un mijloc de presoiune, fie un test", a conchis expertul.
SURSA: RADOR