Ambasadorul chinez al Uniunii Europene Fu Cong a declarat că Beijingul nu dorește să aleagă între prietenii săi și că se află într-o „poziție foarte dificilă” din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie.

China este gata să se angajeze în orice eforturi de pace

Oferind câteva declarații pentru South China Morning Post, Fu Cong a declarat că acest conflict, pe care l-a descris ca fiind o „așa-numită operațiune specială” sau „criza ucraineană” – a afectat relațiile  între China și Uniunea Europeană. „Ne vedem ca pe o victimă colaterală, dacă vreți, a acestei crize.”, a menționat Ambasadorul. „Atât Rusia, cât și Ucraina sunt prieteni buni (ai noștri – n.red.), așa că nu vrem să alegem între prieteni. Acesta este punctul de plecare al poziției noastre.”, a conchis diplomatul de la Bruxelles.

Acesta a adăugat că, a doua zi după declanșarea invaziei militare în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping a vorbit cu omologul său rus Vladimir Putin și „a pledat în mod clar pentru încercarea de a căuta o soluție pașnică”. Ambasadorul chinez a negat că țara sa a oferit vreun sprijin militar Rusiei, declarând următoarele: „De fapt, poziția noastră a fost destul de echilibrată, trebuie să recunoașteți, și suntem gata să ne angajăm în orice eforturi de pace”.

Cu toate acestea, China s-a ferit să critice în mod deschis agresiunea rusească asupra Ucrainei. La începutul acestei luni, președintele Xi a declarat că dorește să vadă sfârșitul războiului dintre cele două state prin intermediul negocierilor de pace.

Tensiunile între China și Tawain sunt în ascensiune

Autoritățile din Taiwan a mobilizat o serie de avioane de luptă pentru a avertiza China în privința celor 39 de avioane chineze care intraseră în zona sa de apărare aeriană din sud-estul ţării, a anunţat joi (22 decembrie) Ministerul Apărării de la Taipei, conform Reuters.

Taiwanul s-a plâns de mai multe ori în ultimii doi ani de misiuni repetate ale forţelor aeriene chineze în zonele sudice ale zonei sale de identificare a apărării aeriene (prescurtată ADIZ). La incursiunea de joi (22 decembrie) au participat 21 de avioane de vânătoare şi patru bombardiere H-6. De asemenea, au mai fost sesizate avioane de avertizare timpurie, antisubmarin şi de realimentare aeriană, a detaliat Ministerul Apărării din Taiwan.