Amazon Web Services va ajuta Ministerul Finanțelor să digitalizeze sistemele bancar, financiar-bancar, fiscal și vamal din România

Ministerul Finanțelor din România și Amazon Web Services (AWS) au semnat un Memorandum de Înțelegere cu scopul de a sprijini agenda Ministerului Finanțelor din România privind transformarea digitală a sistemelor bancare, financiar-bancare, fiscale și vamale.

În cadrul Memorandumului de Înțelegere, Amazon Web Services (AWS) va împărtăși cunoștințe despre cele mai recente tendințe în tehnologia cloud, inteligență artificială (AI) și Big Data, precum și exemple din întreaga lume cu privire la modul în care organizațiile din sectorul public pot valorifica mai bine datele pe care le dețin pentru a crea politici publice bazate pe dovezi și a livra servicii publice centrate pe cetățean.

Ministerul Finanțelor din România și Amazon Web Services (AWS) vor lucra împreună pentru a identifica și a veni în întâmpinarea nevoilor de formare de la nivelul ministerului, a livra ateliere tehnologice, prezentări de bune practici în domeniu și demonstrații de soluții tehnologice pentru a sprijini agenda de digitalizare a Ministerului Finanțelor din România.

Alte domenii de cooperare pot implica înființarea unui centru de excelență în cloud în cadrul Ministerului Finanțelor din România pentru a crea o forță de muncă pregătită pentru utilizarea tehnologiei de cloud și dezvoltarea abilităților și mecanismelor de inovare digitală în cadrul ministerului, pe baza abordării Amazon cu privire la inovare.

„Vrem să creăm un cadru transparent de colaborare cu furnizori de produse în domeniul informatizării, să lucrăm împreună, să putem cuantifica progresele concret și rapid și să consolidăm puternic competențele de profil la nivelul Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate angrenate în procesul de transformare digitală.

Mulțumesc Amazon Web Services pentru că s-au alăturat inițiativei MF de parteneriat cu marile companii din piața de profil și cred cu tărie că această colaborare va schimba serviciul public din temelii”, a declarat, joi, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor din România.

„Suntem bucuroși să sprijinim Ministerul Finanțelor în eforturile sale de a accelera transformarea digitală și inovarea, pentru a oferi cetățenilor servicii mai bune, mai rapide și mai sigure. Îl felicităm pe domnul ministru Câciu pentru viziunea sa unică de a înființa un Centru de excelență în noi tehnologii în cadrul Ministerului și sperăm că mai multe organizații din sectorul public vor folosi acest model pentru a-și accelera propria agendă de transformare digitală”, a adăugat Franco Spicciariello, Director de Politici Publice pentru Italia și Europa de Sud, Centrală și Sud-Est.

Ce acțiuni cuprinde Memorandum de Înțelegere?

Acțiunile concrete cuprinse în Memorandum de Înțelegere includ:

  • training-uri și ateliere tehnice în noi tehnologii, inclusiv elemente fundamentale ale tehnologiei de Cloud, BigData, inteligență artificială și securitate;
  • ateliere și mese rotunde dedicate guvernanței cloud-ului și exemplelor de utilizare a tehnologiei și a beneficiilor în ceea ce privește eficiența, agilitatea, reducerea costurilor și îmbunătățirea experienței de interacțiune online cu cetățenii;
  • verificarea practică a tehnologiilor propuse (Proof of Concept);
  • furnizarea de metodologie și suport pentru înființarea unui Centru de excelență în cloud;
  • promovarea inovațiilor digitale în sistemele bugetar, financiar-bancar, fiscal și vamal;
  • dezvoltarea unei forțe de muncă pregătite pentru lucrul cu tehnologiile implementate.