Regia de emisie a Televiziunii Române a fost ținta unui atac cibernetic luni seara, în timpul jurnalului de știri, potrivit unor surse din cadrul instituției.

Hackerii nu au perturbat însă emisia jurnalului de știri, ci au lăsat doar un mesaj prin care atenționau cu privire la breșele de securitate.

„Către Televiziunea Română,

Aștept cu drag după telejurnal ca cineva de la tehnic să mă contacteze pentru a discuta breșele de securitate descoperite și despre problemele pe care le-am văzut pe posturi. Văd că cineva vă tot sabotează.

Vă voi lăsa adresa de email la final de jurnal.

Cu drag, un telespectator fidel”, se arăta în mesajul apărut pe ecran.

Sursa: stiripesurse.ro

În cursul zilei de marți, potrivit surselor din TVR, urmează ca STS să reseteze sistemul și să analizeze breșele de securitate prin care a fost posibilă o asemenea perturbare a activității televiziunii.

Pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor a fost spartă

Un alt incident a avut loc și cu puțin timp în urmă. Pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor a fost spartă de presupuși hackeri. Imaginea de profil a fost înlocuită cu o poză cu doi bolizi de lux, iar imaginea de copertă a fost ștearsă.

În locul imaginii de profil a fost postată o poză din Hanoi, în care apar două mașini de lux: un Mercedes G Klasse și un Maybach.

Ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că „Se lucrează la remediere”. Acesta nu a oferit explicații privind cauza incidentului.

Ulterior, reprezentanții biroului de presă au precizat pentru că nu se cunoaște cauza. „Conturile celor doi administratori au fost suspendate temporar”, au spus aceștia, conform Libertatea.

Ultima postare care apare pe pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor este din 20 decembrie 2022, atunci când au fost publicate mai multe fotografii și filmulețe cu grupurile de colindători care au trecut pragul instituției.

Recent, Revolut a fost ținta unui atac cibernetic

Nu este singurul incident de acest fel înregistrat la noi în țară . La sfârșitul anului trecut, reprezentanții Revolut au transmis că au fost ținta unui atac cibernetic. Instituția a dat, însă, asigurări clienților și a subliniat că nu au fost afectate conturile și fondurile acestora.

Și Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un avertisment. Autoritățile au transmis că trebuie să fim foarte atenți când primim următoarele mesaje-capcană. Este vorba despre mesajele-capcană de tipul „Tu ești în acest videoclip”.

Campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. DNSC a subliniat că link-ul din astfel de mesaje nu trebuie accesat, chiar dacă expeditorul este un prieten sau o cunoștință.

Poliția Română a venit și ea cu un avertisment pentru persoanele care au primit un e-mail cu mesajul „Alertă de tentative de atac cibernetic”. Potrivit autorităților, mesajul este un fals și nu trebuie accesat.