În notificarea din aprilie, Eurostat semnala anumite incertitudini privind impcatul unor companii sau regii de stat asupra deficitului bugetar calculat pe ESA95 (pe standarde europene). De asemenea, Eurostat îşi exprimase rezerva asupra naturii şi impactului unor tranzacţii financiare  şi consolidare a unor fluxuri intra-guvernamentale.
Totodată, Eurostat confirmă că notificarea din octombrie transmisă de România în legătură cu datele mai sus menţionate este în concordanţă cu metodologia ESA 95 şi manualele de referinţă.
În comunicatul EUROSTAT s-au prezentat datele privind deficitul şi datoria guvernamentală, în perioada 2007-2010, raportate de statele membre la notificarea din octombrie 2011. În anul 2010 România a înregistrat un deficit de 6,9% din PIB şi o datorie guvernamentală de 31,0% din PIB.
De la ce au pornit rezervele Eurostat

În luna aprilie a acestui an, Eurostat şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor remise de România la finele lunii martie 2011, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiile publice conform metodologiei ESA 95. În acest context, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că experţi din Ministerul Finanţelor, Banca Naţională şi INS vor verifica datele din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, transmise la Eurostat în data de 31 martie 2011, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare ale CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA, scrie Agerpres.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, arăta, la data respectivă, că România nu are probleme în privinţa raportărilor către Eurostat privind deficitul bugetar pe 2010.

"Deficitul bugetar nu depăşeşte în momentul de faţă pragul de 200 milioane lei stabilit cu Comisia Europeană pentru calculul deficitului bugetar prin cele două sisteme, respectiv metoda contului financiar şi a celui nefinanciar. Datele privind conturile financiare pentru calcularea deficitului sunt verificate de BNR, iar cele nefinanciare de către INS. La ora actuală nu avem nici o problemă pentru că am introdus în raportările noastre şi pierderile companiilor de stat CFR Infrastructură şi Termoelectrica", a precizat Gheorghe Gherghina în luna aprilie.

Acesta a adăugat că decizia introducerii pierderilor celor două companii de stat în deficitul bugetului general consolidat a fost luată împreună cu Eurostat la finele lunii martie şi deocamdată sunt doar cifre estimative, raportarea datelor finale urmând să fie făcută în luna septembrie.