Petru Belbiţa (25 ani) şi Cornel Toniţa (28 ani), arestaţi în Montreal, respectiv Croaţia, au fost extrădaţi în Statele Unite şi riscă 30 de ani de închisoare pentru phishing (tentativa de a obţine în mod fraudulos de la utilizatori date personale  – nume de cont, parolă, date carţi de credit – prin intermediul Internetului).

Cei doi i se vor alătura în închisoare lui Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman (23 ani), care a fost condamnat, anul trecut, la patru ani de detenţie pentru atacuri de phishing în urma cărora a câştigat între 200.000 şi 400.000 de dolari.

Belbiţa şi Toniţa sunt acuzaţi că au clonat site-uri ale Citibank, Wells Fargo, eBay şi ale altor instutuţii financiare, furând date bancare personale care le-a permis accesul la conturi prin intermediul unor carduri clonate. Ambii au pledat nevinovaţi la acuzaţiile aduse.

Din luna mai a anului trecut, justiţia americană a pus sub acuziţia de fraudă informatică în jur de 40 de persoane. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt  încă în libertate, iar majoritatea se află în România, conform Departamentul de Justiţie american.

Experţi în securitate informatică spun că România reprezintă  una dintre cele mai importante surse de phishing din ultimul deceniu. În anul 2006, Federal Bureau of Investigation (FBI) a trimis şase agenţi din divizia Cyber, la Bucureşti, pentru a colabora cu poliţia română.

SURSA: PCWorld