Alstom a achizitionat compania spaniola Ecotecnia pentru 350 de milioane de euro si a intrat pe piata echipamentelor eoliene de producere a energiei electrice, informeaza un comunicat remis redactiei.

 

Ecotecnia concepe, fabrica si comercializeaza o gama de echipamente eoliene cu puteri intre 640 kW si 2 MW si dezvolta o noua gama de echipamente de pana la 3 MW. Intreprinderea se afla la baza unei parti semnificative a parcului eolian spaniol, al doilea din Europa, dar aceasta exporta echipamente si catre alte piete din Europa, exportul reprezentand jumatate din cifra sa de afaceri.

 

Peste 1500 de instalatii eoliene au fost instalate sau sunt in curs de instalare de catre Ecotecnia in 72 de ferme eoliene, corespunzand unei capacitati de 1433 MW (circa 2 % din parcul eolian instalat la nivel mondial). Compania a dezvoltat de asemenea o activitate recenta in domeniul panourilor solare, comercializate pe piata spaniola.

 

Ecotecnia are sediul in Barcelona, 765 de angajati, dispune de cinci uzine in Spania, iar cifra sa de afaceri estimata pentru 2007 este cuprinsa intre 300-350 milioane euro, cu un profit brut estimat de 7 %.

 

In urma tranzactiei, Ecotecnia va beneficia de implantarea la nivel mondial a Alstom, de capacitatile sale industriale, in special capacitatile de integrator si de accesul la resursele tehnologice ale grupului. Prin acesta achizitie, Alstom va oferi echipamente si servicii destinate producerii de energie electrica, indiferent ca este vorba de gaz,carbune, energie hidro, eoliana, solara si partea clasica a centraleor nucleare.

                                                                                              

Sursa: Capital 28 Iunie 2007