Alro SA, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat, anul trecut, un profit net preliminat de 244 milioane lei (aproximativ 97 de milioane USD), şi o cifră de afaceri de 1,968 miliarde lei (781,3 milioane USD), în conformitate cu Standardele Româneşti de Contabilitate.

Compania a realizat o producţie totală de aluminiu primar de peste 288.000 de tone, anul trecut.

Alro a avut venituri semnificative, în prima parte a anului trecut, urmate de o reducere a acestora în ultimul trimestru al lui 2008, ca urmare a deteriorării condiţiilor de pe piaţa internaţională.

Din cauza deteriorării condiţiilor de pe piaţa internaţională, Alro a implementat un plan de reducere a costurilor, concentrându-se pe activităţile şi serviciile de bază, pe activele esenţiale şi pe asigurarea calităţii, precum şi pe reducerea timpului de livrare.

De asemenea, compania a diminuat numărul de angajaţi. La finele lui 2008, la Alro lucrau 3.392 de persoane, cu 936 mai puţine decât la sfârşitul lui 2007.

Programul de scădere a costurilor continuă şi în acest an, printr-o reducere totală a producţiei cu 65.000 de tone. Se evaluează, de asemenea, o nouă diminuare a numărului de angajaţi.

Alro a anunţat şi măsuri de reducere a costurilor cu materia primă şi renegociază o parte din contractele cu furnizorii.

„Vom continua să ne concentrăm pe livrările de bunuri cu valoare adăugată mare, cooperând îndeaproape cu clienţii noştri, vom monitoriza şi de acum încolo piaţa, pentru a fi pregătiţi să reacţionăm rapid în caz că aceasta se va deteriora şi mai mult. Suntem încrezători că Alro va putea depăşi situaţia internaţională actuală, pentru ca apoi să profite de revenirea pieţei”, a declarat Marian Năstase, Vice-Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Alro.

* Rezultatele financiare nu includ costuri potenţiale cu provizioanele asupra activelor. Analiza finală a provizioanelor ar putea avea un impact asupra profitului net.